IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 47-мо място сред демокрациите по света

Страните от Централна и Източна Европа са по-скоро недемократични, показва Индексът на демокрацията на EIU

14:44 | 31.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България се нарежда на 47-мо място с общ резултат от 7,03 пункта в Индекса на демокрацията на The Economist Intelligence Unit (EIU) за 2017 година. В челната тройка са три европейски държави - Норвегия, Исландия и Швеция, а след нас се нареждат Полша (53), Унгария (56), Хърватия (58) и Румъния (64).

От класацията е видно, че страната ни получава най-много точки по отношение на демократичността в изборния процес и политическия плурализъм (9,17), но политическата ни култура е оценена с едва 4,38 пункта. По отношение на "граждански свободи" оценката също е висока - 7,94 пункта, а работата на правителството получава едва 6,43 пункта през 2017 година.

За сравнение - най-демократичната страна в света - Норвегия, има общ резултат от 9,87 пункта, с по 10 пункта в секторите за "Изборен процес и плурализъм", "Политическа култура" и "Участие в политиката". С 9,64 пункта се оценява работата на правителството, а с 9,71 пункта - "гражданските свободи".

Държавите от Източна Европа като цяло нямат изцяло демократичен режим. Страни като Унгария, Полша, Чехия и Словения не успяват да създадат демократична политическа култура или да окуражат широко участие в политиката.

Днес страните от Централна и Източна Европа са по-скоро недемократични, като в много страни от региона има хибридни системи или направо авторитарни режими (16 държави от региона), сочат наблюденията на EIU. В почти всички държави има загуба на доверието в управлението и политическите партии.

Очакванията са влошаване, може би с изключение на България, посочват още анализаторите. Предпоставки за проблеми се виждат най-вече в Полша, Сърбия и Румъния.

Анализите на експертите показват цялостно влошаване на демокрацията по света - стойността на индекса намалява от 5,52 пункта през 2016 година на 5,48 пункта, като ситуацията в 89 държави се определя като по-лоша, а в 27 държави се отчита подобрение. Демокрацията по света е в най-лошия си период от годините на тежката финансова криза в периода 2010 - 2011 година, отбелязват още от EIU.

Всъщност данните показват, че единствено в Северна Америка (САЩ и Канада) ситуацията се запазва, а в останалите места по света има влошаване на демокрацията. Регионът на Азия и Австралия е най-зле представящия се в класацията през миналата година. 76 от 167-те държави в индекса се квалифицират като демократични. "Изцяло демократични" са 19.

Така 49,3% от хората по света живеят в "някаква форма на демокрация", а едва 4,5% - в "пълна демокрация". За сравнение през 2015 година в изцяло демократичен режим са живели 8,9% от населението по света. Към една трета от световното население живее в авторитарен режим, основна част от тях в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още