IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали животът днес е по-добър отпреди 50 години? Светът е разделен

Европейците са склонни да виждат последния половин век като период на прогрес, но не навсякъде по света това е така

14:03 | 06.12.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави  от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Регионални вариации в оценките на настоящето и миналото

Латиноамериканците се открояват с широко разпространена отрицателна оценка на напредъка през последния половин век. Венецуелците и мексиканците (72% и 68% казват, че животът е по-лош) са най-негативни, като никъде в региона не е отчетено над половината жители да казват, че животът се е подобрил.

В Близкия изток и Северна Африка гледните точки за живота днес, в сравнение с преди 50 години, се различават значително по страни. Турция отчита най-голям напредък в региона, като 65% казват, че животът е по-добър, следвана от Израел, където 52% казват същото за своята страна. Тунизийците, йорданците и ливанците са склонни да смятат, че животът се е влошил за хора като тях, като тунизийците са най-негативни (60%).

В Африка на юг от Сахара оценките за настоящето и миналото са по-равномерно разделени. Средно 46% казват, че животът днес е по-лош отпреди пет десетилетия, в сравнение с 42%, които смятат, че животът е по-добър. Нигерия и Кения са единствените изследваните в региона, където повече от половината казват, че животът е по-лош (съответно 54% и 53%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 18 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Някои хора не осъзнават, че допреди 50г думата комбайн не е съществувала/поне в БГ и хората са жънели със сърпове и ръкойки.В селото на дядо ми конете и каруците бяха в действие до 1990г, краят на ТКЗС и АПК(виждал съм го с очите си).Много предпочитат да чаткат на клавиатурата в днешно време(в употреба по-масово от към 1986г).Прогрес.Отделно автоматична пералня, сушилня, микровълнова, ТВ, автомобил в почти всеки дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Не знам в какви бляскави условия и дантелени пелени са живели вашите родители. Моето семейство: Родителите ми се женят през 1943. Март 1944 година при бомбандировките на София бомба унищожава цялото им жилище с всичката покъщина. Съвземат се за малко и пак разни проблеми.Семейството на жена ми - дядо в концлагер, национализация. Първия съпруг на майка и загива като пилот в боевете над София, майка и е временно интернирана след девети.Не се оплакваха. Казваха "благодарение на бога - живи сме".А сега от това, че няма вегански храни в супермаркета го правим национална трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Гладът в Африка, Латинска Америка, Южна и Източна Азия, засягащ десетки и дори стотици милиони бе централна тема в новините поне 2-3 пъти годишно в моето детство и младост. Днес, като изключим някои силно монополизирани в търговията страни (като Бирма и Северна Корея), обраслите с корумпирана бюрокрация, рестриктивни за бизнеса (като Хаити и Бангладеш), или страни в които се водят войни, той е на изчезване. Не е вярно според вас? Ето статистика на ООН по темата: Детската смъртност е намаляла с повече от 50% през последните 25 години, спадайки от 90 до 43 смъртни случая на 1000 раждания. Броят на хората, които живеят с по-малко от 1,25 долара на ден, е намалял от 1,9 млрд. души през 1990 г. до 836 млн. души през 2015 г. Броят на децата, записани в основно училище, значително е нараснал. Нетният коефициент на записване се е увеличил от 83% през 2000 г. до 91% през 2015 г. Около 2/3 от развиващите се страни са постигнали равенство между половете в основно образование. Съотношението на смъртността на майките при раждането на световно ниво е намаляло от 1990 г. до 2015 г. с 50%. Броят на новозаразените с ХИВ е спаднал с около 40% между 2000 и 2013 г. 2,6 млрд. души са получили достъп до питейна вода от 1990 насам, още до 2010 г., макар 663 млн. души в целия свят все още нямат достъп до питейна вода. Между 2000 и 2014 г. помощта за развитие от богатите държави към развиващите се страни се е повишила с 66% и през 2013 г. е достигнала рекордната сума от $ 134,8 млрд. В развития свят средната продължителност на живота се е увеличила между 1990 и 2015 г. с около 7.89%, а в някои развиващи се страни за тези 25 години тя е скочила с десетки проценти!http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=554456&df=773127&dflid=3/strada-li-planetata-ot-kapitalizma-i-svobodnata-targoviya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 13
data
преди 6 години
Ако питаш един 70 годишен кога живота е бил по добър 1.Сега когато си ползва оная работа само за пиканe или когато е бил на 20 и пърчил к........ отговора е ясен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 6 години
* = мюcлита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 6 години
ако теб те е страх от прогреса и имаш проблем с адаптацията към него, защото трябва да учиш нови неща ... си е лично твой проблем, но не си единствен всичките *** и африканци го имат тоя проблем :) ... абе алегория за пещерата с главна роля на пинкото в нея.. ето това си написал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 21
khao
преди 6 години
прогресът невинаги означава по-добър живот----прогресът винаги означава по добър живот ! ... не, не е извор на никакви зависимости! всичко дето си изброил е само в главата ти ! Всички мои приятели и познати живеят по добре от бащите си! а те, по добре от техните бащи ... изобщо не се намираме в най голямото неравенство в историята, това пък е най-голямата глупост дето си написал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
кои икономически показатели бе пич ... че преди педесе годинис десет хиляди долара се купуваше къща и кола , а сега с десет иляди само кола и то втора ръка ...аре у лево !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Тебе всеки те лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 14
abdul
преди 6 години
"кономическите показатели не лъжат"Брех! Много смело! :-)Точно те лъжат в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още