Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дали животът днес е по-добър отпреди 50 години? Светът е разделен

Европейците са склонни да виждат последния половин век като период на прогрес, но не навсякъде по света това е така

Дали животът днес е по-добър отпреди 50 години? Светът е разделен

Снимка: Архив Ройтерс

Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави  от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Регионални вариации в оценките на настоящето и миналото

Латиноамериканците се открояват с широко разпространена отрицателна оценка на напредъка през последния половин век. Венецуелците и мексиканците (72% и 68% казват, че животът е по-лош) са най-негативни, като никъде в региона не е отчетено над половината жители да казват, че животът се е подобрил.

В Близкия изток и Северна Африка гледните точки за живота днес, в сравнение с преди 50 години, се различават значително по страни. Турция отчита най-голям напредък в региона, като 65% казват, че животът е по-добър, следвана от Израел, където 52% казват същото за своята страна. Тунизийците, йорданците и ливанците са склонни да смятат, че животът се е влошил за хора като тях, като тунизийците са най-негативни (60%).

В Африка на юг от Сахара оценките за настоящето и миналото са по-равномерно разделени. Средно 46% казват, че животът днес е по-лош отпреди пет десетилетия, в сравнение с 42%, които смятат, че животът е по-добър. Нигерия и Кения са единствените изследваните в региона, където повече от половината казват, че животът е по-лош (съответно 54% и 53%).

Европейците са склонни да виждат последния половин век като период на прогрес. Средно 53% от тях описват живота като по-добър днес, в сравнение с 30%, които имат противоположния възглед. Добрите оценки са най-често срещани в Германия (65%), Холандия (64%), Швеция (64%), Полша (62%) и Испания (60%). Гърците (53% са на мнение, че животът е по-лош) и италианците (50%) изобщо не са на мнение, че животът е по-добър отпреди 50 години.

Азиатско-тихоокеанският регион дава едни от най-благоприятните оценки на напредъка. Виетнам (88% са положително настроени) се откроява, но вижданията за живота днес са доста розови и в Индия (69%), Южна Корея (68%) и Япония (65%). Филипините са по-умерени за напредъка, като по-малко от половината (43%) казват, че животът е по-добър.

В Северна Америка канадците отбелязват напредък през последните пет десетилетия (55%), докато по-малко американци (37%) казват същото за живота в своята страна. В САЩ републиканците са по-склонни да казват, че животът е по-добър днес, в сравнение с демократите - промяна на нагласите вследствие на избора на Доналд Тръмп за президент през ноември 2016 г.

По-образованите са по-склонни да казват, че животът е по-добър

В повече от половината от анкетираните страни хората с по-високо образование казват, че за хора като тях животът е по-добър, отколкото преди половин век. Образователното разделение за това дали животът е по-добър е най-голямо в Полша и Перу (и двете 19 процентни пункта). Но това е очевидно и в много европейски и азиатски страни, както и в САЩ.

Обратният модел, където по-малко образованите са по-оптимистични за живота днес, се наблюдава само в две страни - Нигерия и Турция.

В някои страни вижданията за това кой е спечелил и загубил през последния половин век рязко се разделят по религиозни или етнически линии.

В Турция 79% от мюсюлманите, които спазват петте ежедневни молитви, които се изискват от исляма, казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. За разлика от тях едва около половината (49%) от тези, които се молят рядко или никога, виждат същия напредък.

В Нигерия - дом на мюсюлмани и християни, но сега управлявана от мюсюлмански лидер - мюсюлманите са много по-ентусиазирани от напредъка на страната си в сравнение с християните – 65% спрямо 22%.

В Южна Африка пък има ясно различие на расов принцип -  чернокожите в страната, които преди половин век са били потиснати чрез апартейдската система, са много по-склонни да казват, че животът е по-добър днес за хора като тях (52% ), в сравнение със смесените групи ("цветни") и белите южноафриканци (съответно 37% и 27%).

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
18
 
12
doba до: V.At.
преди 3 години
Някои хора не осъзнават, че допреди 50г думата комбайн не е съществувала/поне в БГ и хората са жънели със сърпове и ръкойки.В селото на дядо ми конете и каруците бяха в действие до 1990г, краят на ТКЗС и АПК(виждал съм го с очите си).Много предпочитат да чаткат на клавиатурата в днешно време(в употреба по-масово от към 1986г).Прогрес.Отделно автоматична пералня, сушилня, микровълнова, ТВ, автомобил в почти всеки дом.
0
 
17
 
11
преди 3 години
Няма профилна снимка
Не знам в какви бляскави условия и дантелени пелени са живели вашите родители. Моето семейство: Родителите ми се женят през 1943. Март 1944 година при бомбандировките на София бомба унищожава цялото им жилище с всичката покъщина. Съвземат се за малко и пак разни проблеми.Семейството на жена ми - дядо в концлагер, национализация. Първия съпруг на майка и загива като пилот в боевете над София, майка и е временно интернирана след девети.Не се оплакваха. Казваха "благодарение на бога - живи сме".А сега от това, че няма вегански храни в супермаркета го правим национална трагедия.
1
 
15
 
10
преди 3 години
Гладът в Африка, Латинска Америка, Южна и Източна Азия, засягащ десетки и дори стотици милиони бе централна тема в новините поне 2-3 пъти годишно в моето детство и младост. Днес, като изключим някои силно монополизирани в търговията страни (като Бирма и Северна Корея), обраслите с корумпирана бюрокрация, рестриктивни за бизнеса (като Хаити и Бангладеш), или страни в които се водят войни, той е на изчезване. Не е вярно според вас? Ето статистика на ООН по темата: Детската смъртност е намаляла с повече от 50% през последните 25 години, спадайки от 90 до 43 смъртни случая на 1000 раждания. Броят на хората, които живеят с по-малко от 1,25 долара на ден, е намалял от 1,9 млрд. души през 1990 г. до 836 млн. души през 2015 г. Броят на децата, записани в основно училище, значително е нараснал. Нетният коефициент на записване се е увеличил от 83% през 2000 г. до 91% през 2015 г. Около 2/3 от развиващите се страни са постигнали равенство между половете в основно образование. Съотношението на смъртността на майките при раждането на световно ниво е намаляло от 1990 г. до 2015 г. с 50%. Броят на новозаразените с ХИВ е спаднал с около 40% между 2000 и 2013 г. 2,6 млрд. души са получили достъп до питейна вода от 1990 насам, още до 2010 г., макар 663 млн. души в целия свят все още нямат достъп до питейна вода. Между 2000 и 2014 г. помощта за развитие от богатите държави към развиващите се страни се е повишила с 66% и през 2013 г. е достигнала рекордната сума от $ 134,8 млрд. В развития свят средната продължителност на живота се е увеличила между 1990 и 2015 г. с около 7.89%, а в някои развиващи се страни за тези 25 години тя е скочила с десетки проценти!http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=554456&df=773127&dflid=3/strada-li-planetata-ot-kapitalizma-i-svobodnata-targoviya
13
 
9
 
9
преди 3 години
Ако питаш един 70 годишен кога живота е бил по добър 1.Сега когато си ползва оная работа само за пиканe или когато е бил на 20 и пърчил к........ отговора е ясен
6
 
1
 
8
khao до: khao
преди 3 години
Няма профилна снимка
* = мюcлита

Още от Анализи
Инфлацията винаги наказва американската левица