IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреждава за лоши кредити за милиарди

Банките трябва да започнат да действат сега, за да не стане вълната от лоши заеми твърде голяма, твърди Андреа Енрия

17:40 | 12.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка. <em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption</em></p>

Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption

Диагнозата на банковия надзорник от Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енрия е отрезвяваща: европейските банки са твърде нерентабилни, твърде скъпи и понякога без жизнеспособен бизнес модел. Сега се добавят тежестите от причинената от коронавируса криза. В екстремен сценарий наличието на лоши заеми може да надхвърли нивото от последната криза, предупреди Енрия в интервю за Handelsblatt.

"Все още е рано да се изключи този екстремен сценарий”, пояснява той.

От гледна точка на банковия надзорник в еврозоната е крайно време индустрията да действа. "Банките трябва да разгледат честно своите кредитни книги и да видят кой от техните клиенти наистина ще оцелее в кризата", казва той.

“Когато огромна вълна от лоши заеми се търкаля във вашата посока, няма значение дали сте в офиса, в домашния офис или на плажа. Това никога не е добре. Нашият основен приоритет през пролетта беше преди всичко да предотвратим прекомерното затягане на своите кредитни стандарти спрямо банките. Прекалената предпазливост би довела до огромна криза, при която дори много жизнеспособни компании не биха оцелели”, пояснява Енрия. 




„Банките трябва да започнат да действат сега, за да не стане вълната от лоши заеми твърде голяма”. Някои вече са започнали, но има и „оптимисти”, които предпочитат да не правят нищо, стига да няма конкретни индикации, че даден клиент ще фалира. 


Същевременно централният банкер призовава банките към реформи. “Въпреки че след последната криза вкарахме много пари на данъкоплатците в банковия сектор, това не доведе до решително преструктуриране на европейските банкови пазари. Въпреки че по онова време в бранша се вля помощ в размер на 13 процента от европейския брутен вътрешен продукт, банковият пазар показа значителни структурни слабости след кризата: свръхкапацитет, ниска доходност, прекомерни разходи и в много случаи институции без жизнеспособен бизнес модел. Преструктурирането беше, за съжаление, в ръцете на държавите членки. Ако имаше последваща консолидация, то тя бе почти само на национално ниво. Това беше грешка. Този път преструктурирането трябва да следва европейските принципи и да доведе до по-силна интеграция на европейския пазар”, пояснява Енрия.

Според него пандемията може да ускори и консолидацията сред европейските банки. От негова гледна точка това би било желателно, поради което държавите от ЕС не трябва да пречат на трансграничните сливания и да премахват съществуващите препятствия. Големи компании като Deutsche Bank или Credit Suisse имат подобно схващане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Сталинка: Харчете, харчете,харчете...кредити! ....Отрицателни лихви, печатарите в паника...ко прайм ся??...криза било....ай честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Банките са пълни с пари. Хората са задължени да ги ползват (за получаване на заплата, за разплащания над 10 000). Това е гарантирана клиентела. За да са по-рентабилни, просто трябва да резнат бонусите на директорите с по няколко милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Sandy
преди 3 години
Сетила се Мара по прасковата да се побара. ЕЦБ още от началото знаеха кви огромни бални ще надуят глупавите им политики, но понеже стигнаха дъното и няма накъде, разхлабиха коланите, за да отложат тоталните сривове, които сега вече ще са взривове и то с голяма детонация и съответно с много поражения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още