IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика губи инерция и заплашва световния ръст

Данните за не една държава показват по-умерена тенденция в началото на годината

15:15 | 28.04.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската икономика губи част от инерцията си през първото тримесечие на годината, като ръстът се забавя на много места – от Франция до Великобритания, заплашвайки да подкопае глобалния растеж, който доскоро беше разпалван именно от континента.

Данните за не една държава показват по-умерена тенденция в началото на годината, като статистиката за САЩ, която трябва да бъде публикувана скоро, също се очаква да покаже отслабване на активността. Прогнозите за най-голямата икономика в света са за 2% годишен ръст – отслабване в сравнение с темпото през 2017 г.

Последните цифри за Европа включват и понижение на френския икономически ръст и стабилизиране на настроенията в еврозоната след три години на последователни спадове. Във Великобритания икономиката е в застой, отчитайки най-лошото си представяне за повече от пет години, посочва Bloomberg в свой материал. 

И макар забавянето отчасти да се дължи на тежките зимни бури, които преминаха през региона, от Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърдиха негативната тенденция в четвъртък. Ако тя се запази, това може да увеличи предпазливостта на законодателите относно плановете за спиране на стимулите по-късно през годината. Подобна е и историята във Великобритания, където по-слабите данни накараха инвеститорите да намалят прогнозите си за увеличение на лихвените проценти през май.

Лошото време по всяка вероятност е изиграло роля и в представянето на цялата еврозона, където очакванията са за охлаждане на разширението до 0,4% през месеците до март. През април настроенията в блока на единната валута се стабилизираха, въпреки че един от бизнес индикаторите достигна до осеммесечно дъно.

„Производството беше ужилено през първото тримесечие“, заяви Клаус Вистесен, икономист към Pantheon Macroeconomics. „Може да се забавим още малко. Въпросът е как законодателите ще реагират на това“, тъй като, по думите му, те са „плашливи“ спрямо понижения.

Европейските данни рискуват да разпалят спекулациите, че синхронизираният световен бум от края на 2017 г. е към края си, макар и Международният валутен фонд (МВФ) миналата седмица да повтори прогнозите си за най-силния растеж тази година от 2011 г. насам. Увеличаването на цените на петрола, опасенията за търговска война и нервните пазари също са заплаха за прогнозите.

Във Франция брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0,3%. Британската икономика достигна растеж от 0,1% - най-лошото представяне от 2012 г.

По-добри новини дойдоха от Испания и Австрия, като и двете страни отчетоха ръст от 0,7%. Междувременно Германия – най-голямата икономика в Европа, регистрира поредно понижение на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Много близко сме до голяма рецесия. Седни прочети малко. Ако имаш добър англисйки мога да ти пратя няколко статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Много близко сме до голяма рецесия. Седни прочети малко. Ако имаш добър англисйки мога да ти пратя няколко статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
lyusien
преди 5 години
Първото тримесечие не е показателно Всички големи икономики си поеха дъх Европейската икономика вероятно ще нарасне с 3% през 2018 и е далеч от криза и рецесия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Надуха всякви балони, които ще почнат да гърмят в края на 2018 и началото на 2019 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още