Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фон дер Лайен призова за поне 55% по-малко вредни емисии

В първата си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на ЕК представи по-амбициозни зелени цели и предложи европейски здравен съюз

Фон дер Лайен призова за поне 55% по-малко вредни емисии

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на изложението си. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

В първото си обръщение за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи затягане на целта на ЕС в борбата с климатичните промени. По темата за изменението на климата фон дер Лайен каза, че "имаме доказателства, че това, което е добро за околната среда", е добро и за компаниите и икономиката. "Можем да го направим само заедно”, заяви тя.

Климатичните цели

Съгласно новия план до 2030 г. трябва да бъдат емитирани с поне 55 процента по-малко вредни емисии. Стойностите на емисиите на парникови газове от 1990 г. се използват като сравнителна стойност.

Още в т. нар. „Европейска зелена сделка“ в края на 2019 г. беше обявен „всеобхватен план за повишаване на климатичната цел на ЕС за 2030 г. до поне 50 процента с тенденция към 55 процента по отговорен начин“. В речта си фон дер Лайен сега води кампания за по-амбициозната цел. Европейският парламент и държавите членки обаче трябва да се съгласят с новата цел за климата. Експертите очакваха увеличението, тъй като новата цел на Европейската комисия вече изтече в медиите.

Здравните предизвикателстваВ първото си ежегодно обръщение за състоянието на Европейския съюз Фон дер Лайен обяви още, че пандемията от новия коронавирус е подчертала необходимостта от по-тясно сътрудничество и  призова страните членки на Общността да създадат единен здравен съюз, обещавайки агенция за биомедицински изследвания и организирането на глобална среща на върха.

“Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост", каза председателят на ЕК.

Още по темата

Фон дер Лайен ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

"И понеже това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера (Джузепе) Конте и италианското председателство на Г-20 ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия", заяви тя.

По-добри условия на труд в ЕС


На първо място обаче Европа трябва да „защити живота и поминъка“, което е от решаващо значение при пандемия. Европа успя да поддържа нивото на безработица ниско, което се дължи и на работата на съкратено работно време, каза тя. 

Според нея ЕС трябва да се споразумее за обща рамка за минимална заплата. „Време е работата да си заслужава“, каза председателят на ЕК.

Политикът от ХДС критикува същевременно дъмпинга на заплатите и похвали колективното договаряне. "В нашия съюз стойността на труда трябва да бъде свещена", каза тя. Минималните заплати в ЕС през юли варират от 312 евро на месец в България до 2142 евро на месец в Люксембург.

Призив за общ облак на ЕС


Сега Европа трябва да започне да бъде лидер: особено що се отнася до дигитализацията. Що се отнася до индустриалните данни, те са най-важни, смята фон дер Лайен. Количеството на тези данни ще се увеличи четири пъти през следващите години.

„Нуждаем се от общи пространства за данни в енергийния и здравния сектор”. Ето защо ще бъде изграден общ облак като част от „Next Generation EU“.

В същото време ЕС трябва да осигури по-добра сигурност на личните данни. ЕС ще осигури 8 млрд. евро за инвестиции в суперкомпютри. Освен това „20 процента от бюджета на ЕС от Next Generation EU“ ще бъдат инвестирани в дигитални проекти.Срещата трябваше да се проведе за първи път от месеци в парламентарното седалище в Страсбург, но бе преместена в Брюксел заради пандемията. Председателят на парламента Дейвид Сасоли реши за промяната, след като от началото на септември департаментът Бас Рейн, в който се намира Страсбург, бе класифициран от френските власти отново като зона, в която коронавирусът активно циркулира. Според председателя на парламента депутатите и служителите е трябвало да влязат в карантина след завръщането си в Брюксел.

Обръщението за състоянието на съюза бе въведено през 2010 г. от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. То се провежда всеки септември в Европейския парламент. В него съответният ръководител на комисията представя бъдещите планове и прави равносметка на свършената до момента работа.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
ing5rov до: zelka007
преди 2 месеца
зелев , аз имам жигулка произведена 1976а ... и си я карам ...
1
 
3
 
8
Zlato до: Hahoto
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мечтател :) Дреме му на вурста на средния германец за някакви ръждиви балкански субекти.
А идеята на госпожа Фон е ясна. Ако може тя да управлява целия Европейски съюз и да казва кой колко ще получава и къде кой ще се бие за нечий корпоративни интереси :)
1
 
6
 
7
преди 2 месеца
Все си мисля, че най-важното за ЕС не трябва да са някакви СО2 емисии и тяхното 55 процентно намаление , а ГРАЖДАНИТЕ на съюза. Просперитетът на хората. Програми за стабилизиране на задлъжнелия юг и застабилост на на севера. Постепенно изравняване на стандарта на живот между източната и западната част на съюза. Решаване на демографската криза, но не с внос на араби и африканци. Подобряване на конкурентността спрямо Китай и САЩ в дигиталната сфера. Обща отбранителна политика на съюза. СО2 та СО2, догодина като фалира ТЕЦ2 и ще сме първенци по изпълнение на СО2 в ЕС, но нито няма сме по-богати, нито по-щастливи.
3
 
2
 
6
zelka007 до: Веск
преди 2 месеца
пхаха ... какви 40 годишни коли те гонят па теб ... :))) ... 40г х 20х.км на година , са към 800х.-1млн.км и то източноевропейско каране ... де ги тия коли дето изкарват по толкова ... много филми гледаш и вярваш на сервизни легенди ... това с ресурсите знаеш ли колко лесно се лекува ?! ценообразуват го за да може да си го позволят 10-15% от хората и готово , с правата дотук ... :)))
2
 
4
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако все пак някой иска да види още един много важен момент от изказването на Фон дер Лайен, който изключително силно засяга България и който Инвестор удобно премълчава - ето линк https://segabg.com/hot/category-foreign-country/ek-shte-spira-parite-na-korumpirani-durzhavi

Още от Анализи
Германия от 1918 г. служи като предупреждение за САЩ