IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И европейските пазари се сринаха след руската агресия

Обичайно при други войни индексите намират дъното си в деня на инвазията, но пазарните стратези ще трябва да преценят последиците от санкциите

11:36 | 24.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Европа има война и това разтърсва и финансовите пазари. Германският основен борсов индекс Dax се спусна надолу към 14 000 пункта, а цената на петрола се покачи над 100 долара. Златото пък поскъпна до най-високото си ниво от началото на 2021 г., а доходността по държавните облигации спада значително, но покупните им цени се повишават. Важи правилото: „От рискови към по-сигурни активи".

В началото на сесията в четвъртък германският основен индекс се понижи с около 550 пункта. През първия час на търговията Dax беше на ниво от 14 082 пункта, което представлява спад от 3,8%. Вчера, сряда, барометърът на фондовия пазар завърши на ниво от 14 631 пункта, което е минус от 0,4%. През този ден Dax се провали в опита си да преодолее важната граница от 14 800 пункта, която според техническия анализ определя средносрочната тенденция.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 2,7% в началото на търговията, като банковият подсектор се срина с 4,3%, а всички сектори на основната борса преминаха на отрицателна територия. В Лондон индексът FTSE е надолу с 2,76%, а в Париж CAC 40 се срина с 2,5%.

В четвъртък световните пазари бяха разтърсени от новината, че Русия е предприела нападение срещу Украйна, което изглежда е по-широкообхватно от очакваното действие.

Журналисти и правителствени служители съобщиха за множество експлозии в цяла Украйна в поне четири града рано сутринта в четвъртък местно време, което подкопа твърдението на руския президент Владимир Путин, че Русия започва военна операция, която ще бъде ограничена до крайната източна част на страната.

Въпреки огромните ценови загуби в началото на търговията днес има много сигнали, че Dax е по-скоро в края, отколкото в началото на низходящия си тренд, който продължава от началото на годината.

От една страна, съществува принципът „купувай, когато оръжията гърмят". Според Константин Олденбургер, пазарен анализатор в онлайн брокерската компания CMC Markets, предишни големи въоръжени конфликти като войната във Виетнам, войната в Персийския залив, мисията на НАТО в Афганистан, войната в Ирак и кримската криза преди осем години са имали подобен характер на фондовия пазар. „Във всички случаи пазарите намират дъното си в деня на "инвазията", обяснява Олденбургер, цитиран от Handelsblatt. 

Разбира се, инвеститорите не могат да сравняват всеки военен конфликт. Защото в този случай - за разлика от други войни - ще има остри санкции срещу Русия от страна на САЩ и ЕС. А след въвеждането на нови санкции фондовите пазари трябва първо да преценят какви последици ще имат те за западните икономики. Но освен като доставчик на енергия Русия няма голямо икономическо значение.

Еврото реагира с понижения спрямо долара. Поскъпнаха валутите, възприемани като сигурни, като долара и японската йена. Руската рубла поевтиня с повече от 6% спрямо долара. Сутринта едно евро струваше 1,1250 долара; в най-ниската си точка еврото падна до 1,1209 долара рано сутринта. Това беше с около един цент по-малко от предишната вечер.

След като Московската фондова борса първоначално преустанови търговията на всички пазари, рублата се срина до рекордно ниско ниво спрямо долара, достигайки 90 рубли за долар. Най-големите публични компании в страната, сред които ПАО "Сбербанк", ПАО "Газпром" и ПАО "Лукойл", се сринаха с около 30% в началото на сесията преди спирането.

Според Bloomberg Московската фондова борса е планирала да възобнови търговията в 10:00 ч. местно време, но до момента това не е направено.

Фючърсният пазар предвижда повишаване на лихвените проценти с поне 500 базисни пункта от страна на руската централна банка през следващите три месеца, за да се спре сривът на валутата. През последните 12 месеца централните банкери повишиха основния лихвен процент с 525 базисни пункта, за да ограничат инфлацията.

Криптопазарите също отбелязаха рязък спад. Биткойнът, най-голямата цифрова валута, загуби малко над 8% през нощта до 34 990 долара. Етерът, втората по големина криптовалута, спадна с 8,5% до 2389 долара.

„Ситуацията се развива в посока към най-тежкия сценарий, който имахме предвид", заяви Моника Дефенд, ръководител на глобалните проучвания в Amundi, в интервю за Bloomberg TV. "Истинският губещ в икономическо отношение ще бъде Европа. Просто защото инфлацията ще се засили заради по-високите цени на енергията и риска от вторични ефекти върху растежа".

Кризата в Украйна се превърна в последното притеснение за инвеститорите в европейски акции. Освен това трейдърите се притесняват от все по-ястребово настроените централни банки* и от ефекта, който рязкото покачване на инфлацията ще има върху растежа.

„Фондовите пазари вече бяха засегнати и сега оценяват по-нататъшната военна ескалация в Украйна. Затова разпродажбите ще продължат", заяви пред Bloomberg Норберт Фрей, ръководител на отдела за управление на портфейли във Fuerst Fugger Privatbank. „Очакваме волатилността да се повиши през следващите дни и седмици, което ще изисква от инвеститорите да имат здрави нерви. Ще станем свидетели на бягство към предполагаемо сигурни държавни облигации, злато и най-вече към пари в брой - поне временно“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно обикновено не гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Като ви отрежат суифта, ще видите как се ядат тръби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Ам... ъъъ... аммм... Путин съсипа Минските съглашения. Не изпълни нито една точка от тях. Ъъъъ... санцций до дубка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още