Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

И все пак ЕС не се справя никак зле с ваксинирането срещу коронавируса

Ако съпоставим броя на населението, някои страни от общността дори изпреварват САЩ, сочат данни на експерт

И все пак ЕС не се справя никак зле с ваксинирането срещу коронавируса

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ЕС пропусна поставената цел за ваксинирани срещу коронавируса през първото тримесечие, но изоставането реално не е толкова страшно на фона на забавени доставки на ваксини и проблемите с AstraZeneca, смята Джошуа Лайвстро, съветник в Министерството на външните работи на Нидерландия.

Експертът припомня колко невероятно звучеше целта на президента Джо Байдън за по 1 млн. поставени ваксини дневно в САЩ по време на първите му 100 дни на поста. Сега отвъд Океана се готвят да удвоят целите, разказва европейското издание Politico.

Още по темата

Все пак ЕС се справя нелошо - дори и след драмите около ваксините Германия например поставя по 250 хил. дози на ден. Ако съпоставим с броя на населението, това би означавало по 1 млн. ваксинирани на ден за страна като САЩ.

Италия и Нидерландия са дори по-добре - по 1,5 млн. дози на ден, а Франция пък дори наближава обновената цел на Байдън от 2 млн. ваксини на ден, пише още европейското издание.

Сега се очаква ускоряване на процеса на фона на обещаните доставки на ваксини. Само Pfizer/BioNTech ще достави 210 млн. дози ваксини. Или с други думи, дори и AstraZeneca да претърпи пълен провал с доставките си, през това тримесечие ЕК ще успее да осигури обещаните към 300 млн. дози ваксини.

Сред тях са и 55 млн. дози от препарата на Johnson&Johnson, който е с едно поставяне.

Така само до средата на април доставките ще позволят съществено ускоряване на ваксинирането, смята Лайвстро.

По-рано днес (6 април) и говорител на ЕК потвърди увереността на институцията, че общият имунитет, тоест 70% ваксинирано пълнолетно население, може почти да бъде постигнат до края на юни 2021 г.

Но данните на Politico показват много големи различия в темпа на ваксиниране. В Малта например доза ваксина срещу коронавируса имат 48,85 на 100 души от населението, или общо 215 хил. поставени дози ваксини. В тази бройка се включват и първа, и втора поставена доза, затова и те не отговарят на броя на ваксинираните хора, посочват от изданието.

В Унгария поставена доза имат почти 35% от населението, а в Естония - 22,3%.

Най-изостаналата страна по отношение на ваксините е България - 7,34 на 100 души и поставени общо 510 хил. дози. В Латвия ваксинирани са 7,78 на 100 души, или общо 146 хил. поставени ваксини.

Според Джошуа Лайвстро липсва добра комуникация и затова е усещането за безкрайно закъснение в ЕС. Донякъде тезата му се потвърждава и от журналисти от европейски държави. По време на обедния брифинг днес те масово се оплакаха от липсата на прозрачност и навременна информация от страна на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Лайвстро препоръчва страните от ЕС да спрат да се фокусират върху тези, които са се провалили, и да се насочат към осигуряване на достатъчен брой ваксини. "Европа е в сериозна здравна криза. Хората се нуждаят техните лидери да им дадат надежда, да им вдъхнат доверие", категоричен е той.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
5
 
10
преди 1 седмица
Най-изостаналата страна по отношение на ваксините е България - 7,34 на 100 души и поставени общо 510 хил. дози.
----------------------------------------------------------------------------
аз пък съм абсолютно горд с тая класация ... как разпрааше един професор българите с всичките си кусури не са чак такива идиooти като останалите, за да праят кво им се каже, щот не им се мре на ората, което има и свойте плюсове как се вижда, че достатъчно геноцид ни спретнаа с Демокрацията при демографския срив от 33% ама тука в тоя тъn сайт не го отразяят мноо мноо, но за сметка на тва дигат олелия за умрели 0.2% от кихавица .... Само мога да кажа Брао !! с пожелания класацията да си остане такава другото лесна раота
2
 
4
 
9
преди 1 седмица
И Астрата не са я спрели още...
Italy: Two More Teachers DEAD After AstraZeneca COVID Shot
https://healthimpactnews.com/2021/italy-two-more-teachers-dead-after-astrazeneca-covid-shot/
2
 
4
 
8
преди 1 седмица
Да ЕС добре се справя... 4,576 ПОЧИНАЛИ 199,213 ПОСТРАДАЛИ ОТ ВАКСИНИ до 20 март
https://healthimpactnews.com/2021/4576-dead-199213-injuries-european-database-of-adverse-drug-reactions-for-covid-19-vaccines/
пп. бил гейтс ви каза - "МНОГО ХОРА ЩЕ ПОСТРАДАТ "
3
 
5
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Това грипче може и да обърне лодката на тираничните либерасти... хора които могат да си ползват мозъчетата, взеха да разбират, че ситуацията няма нищо общо с грипчето и ваксините са експериментални.
7
 
2
 
6
zelka007 до: ing5rov
преди 1 седмица
ур.уд , днеска пак са ти ***.ли в устата , а ? шес.так недо.клатен ...

Още от Анализи
Новата студена война е по-скоро реална, а не евентуална…