Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Италианската мафия също иска да се възползва от спасителния фонд на ЕС

Кризата се отрази и на незаконния бизнес, който търси начини да получи средства от Брюксел чрез легални фирми

Италианската мафия също иска да се възползва от спасителния фонд на ЕС

Снимка: Bloomberg L.P.

Престъпните организации – също както и законните – пострадаха по време на икономическата криза, причинена от пандемията. Но италианската мафия вече е поставила основите за прибиране на значителни суми.

Миналата година, когато държавите бяха под блокада заради коронавируса, мафията започна да се инфилтрира в жадни за пари компании в опит да пренасочи средства от възстановителния фонд на Европейския съюз, посочва Маурицио Валоне, главният разследващ срещу италианската организирана престъпност. Средствата в размер на 1,8 трлн. евро ще започнат отчасти да се изплащат на затруднените фирми още през тази година.

Маурицио Валоне в своя офис. Снимка: Bloomberg L.P.

Криминални групи като Ндрангета в Южна Калабрия и Коза Ностра в Сицилия се опитват да пуснат корени в законни бизнеси, които ще са сред първите, получили европейска помощ, като тези в секторите на околната среда и дигиталните технологии, казва Валоне от дирекцията за борба с организираната престъпност Direzione Investigativa Antimafia, която обединява следователи от основните полицейски части.

„Мафията избира компании, които са най-добре позиционирани да вземат участие в обществените поръчки за фонда за възстановяване, най-вече в здравеопазването и инфраструктурата, където ще бъдат похарчени много пари“, казва пред Bloomberg Валоне от офиса си в Рим. „Ще се опитат да приберат всичко. Ние трябва да гарантираме, че няма да вземат и едно евро“, допълва той.

А Италия е основна цел на престъпниците, тъй като се очаква да е ключов бенефициент на европейските пари.

Новото правителство на премиера Марио Драги подготвя разходен план за своя дял от 209 млрд. евро от европейските средства. Италианските компании са особено уязвими, тъй като схемата за гарантирани от държавата банкови заеми е твърде сложна и с ограничен обхват, за да бъде ефективна, казва Валоне. Затова някои компании не успяват да се възползват изцяло от държавната подкрепа, допълва той.

Мафиотските групировки се възползват от възможността на фона на националните и регионални блокади, за да посегнат на малки и средни бизнеси, нуждаещи се от ликвидност в една икономика, която се сви с 8,9% през миналата година.

По думите на Валоне мафията се опитва да оказва влияние чрез акционерния капитал на фирмата, лихварство или скрито партньорство. Броят на подозрителни финансови операции, отчетени от Италианската централна банка, е нараснал със 7% миналата година до 113 хил. „Това ни кара да подозираме, че има интерес от организираната престъпност“, коментира той.

От Европейската служба за борба с измамите не са отговорили на запитване за коментар.

По-строги проверки

Валоне настоява за по-строги проверки срещу мафията на публичната дейност. В рамките на настоящата система полицията прави проверка на победителя от обществена поръчка, преди да започне изпълнението ѝ. Според предложение, което той ще изпрати по-късно този месец до вътрешното министерство, следователите за борба с мафията автоматично трябва да започват надзор на парични преводи, подизпълнители и доставчици за срока, в който проектът е предвиден да продължи.

Още по темата

„Спасителният фонд е приоритет, но тази процедура трябва да се прилага за всички обществени договори“, казва Валоне.

Затягането на правилата е необходимо и заради натиска от Брюксел. „Европейската комисия няма да чака библейските периоди на традиционните обществени поръчки, тя иска да даде парите и да види резултати в разумен период“, посочва следователят.

Може обаче да има и негативна страна на по-строгите проверки за борба с мафията. Италия вече изпитва трудности да похарчи голяма част от структурните фондове, разпределени от ЕС. Страната е използвала само 30,7% от предвидените ѝ средства към края на 2019 г., показва доклад на ЕС, в сравнение с 66,2% за лидера Финландия и средна стойност от 39,6%. Засиленият контрол също така рискува да забави още повече пристигането на така необходимите средства.

Лудост и лицемерие

В столицата на Сицилия Палермо мнозина са изправени пред труден избор, посочва Патриция ди Дио, ръководител на силния местен клон на бизнес лобито Confcommercio.

„Когато бизнесмен не може вече да подкрепя дори собственото си семейство, той ще открие организираната престъпност, която го очаква с широко отворени врати“, казва тя. „Ако държавата иска да защити законната икономика, трябва да направи кредитите по-достъпни и да прекрати данъците. Лудост и лицемерие е да не ти помогнат, а да те заплашват с данъци в същото време“, казва тя.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 2 месеца
коза ностра е направо първолак в сравнение с фармацевтичната мафия .
0
 
1
 
2
преди 2 месеца
аматьори, наще вече се възползват.
2
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В Италия всички са мошеници, т.ч. няма значение кой кого ще прецака.

Още от Анализи
Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?