IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Европа изгуби Турция

Европейският съюз направи редица грешки по отношение на Ердоган, често дори помомагайки му по невнимание

09:01 | 17.02.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тромавият Европейски съюз неведнъж е грешал в политиката си към Турция, често по невнимание помагайки на Реджеп Тайип Ердоган в ключови моменти от неговия възход. Сега Ердоган може би обмисля предсрочни избори, с което поставя Европа в неудобно положение. Брюксел ще трябва да погледне встрани, докато булдозерите на новия султан изчистват пътя му към победата, коментира за Wall Street Journal Сонер Чагаптай от Washington Institute for Near East Policy, автор на книгата “The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.”

Когато Партията на справедливостта и развитието (АКР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., ЕС не успя да улови характера на ограничения мандат на партията. Високият праг на изборите в Турция забранява на партиите получили под 10% от националния вот да влязат в парламента и разпределя местата им сред по-големите партии.

Печелейки малко над една трета от вота, AKP получи две трети от местата. При следващите избори, дори при силния икономически растеж, АКР никога не е печелила над 50% от вота. ЕС обаче системно не успява да ангажира и подкрепи опозицията на Ердоган, която се състои от близо половината население и включва либерали, леви и светски турци.

ЕС не успя да оцени и истинската природа на политическото движение на Ердоган. Корените на АКР се крият в политическия ислям – нативистка и нелиберална сила подобно на крайнодесните партии, които наскоро започнаха да се появяват на Стария континент. През последното десетилетие обаче ЕС се обърна към Ердоган, за да консолидира либералната демокрация в Турция. През 2005 г. Брюксел стартира преговори за присъединяване с Анкара, поставяйки Ердоган начело на пътя към членството на Турция в ЕС.

Ердоган възприе тактически присъединяването в ЕС, за да обезвреди светските турски генерали. Армията, която преди смяташе себе си за великия арбитър на турското общество, често се намесваше в политиката, подкопавайки партиите, тръгнали от политическия ислям като АКР. Еврократите казаха на Анкара, че трябва да „поддържа върховенството на закона“, което означава, че ЕС искаше турските генерали вън от политиката. Ердоган с радост се подчини, налагайки реформи, за да елиминира политическата роля на армията, разказва авторът.

ЕС с право настояваше военните да са вън от политиката, за да се консолидира демокрацията в Турция, но погрешно възложи тази задача на нелиберално движение. Представителите на ЕС си мислеха, че когато армията спре да участва в политиката, нещата ще си дойдат на мястото.

Развитията доказаха, че са били в абсолютна грешка. Веднага щом неутрализира генералите, Ердоган вече не смяташе за необходимо да радва Брюксел. А Брюксел, след като изчисти пътя напред на Ердоган, не прие ролята си на нов велик арбитър на турската демокрация. Германия и Франция се противопоставиха на пълно членство на Турция в ЕС, а Брюксел започва да отстъпва назад по идеята за присъединяване.

Последва истинско бедствие. С помощта на последователи на Фетхуллах Гюлен – негов близък съюзник навремето, Ердоган заведе дело през 2008 г., в което твърдеше, че тайна клика секуларни генерални са отговорни за множество опити за саботиране и дестабилизиране на турското правителство. Прокурорите така и не доказаха твърденията, но Ердоган използва делото като възможност да подслушва противниците си, да разследва медии и да хвърли в затвора редица журналисти. Индекси, оценяващи свободата, които преди отразяваха подобрения в турската демокрация, започнаха да се влошават. След серия от дела Ердоган промени конституцията, давайки си властта да назначава съдии от върховния съд, без да имат нужда от потвърждение, допълва Чагаптай.

Провалилият се опит за преврат през 2016 г. бе гениален опит за отстраняване на Ердоган от военните, като поне част от тях явно бяха последователи на движението на Гюлен. След опита за преврат обаче Ердоган не просто се прицели в заговорниците. Той използва извънредните си правомощия и направи широка чистка сред политическите си противници, които нямаха нищо общо с преврата.

Брюксел обаче направи грешки много преди 2016 г. Между 2002 и 2012 г. рекордни суми европейски преки чуждестранни инвестиции се изляха в Турция в очакване на членството в ЕС. Икономиката на Турция се разрасна бързо през последното десетилетие, от което АКР се възползва, за да повтори изборните си победи. Ако Брюксел бе дръпнал шалтера на предприсъединителните преговори още пред 2012 г., Ердоган щеше да бъде принуден да промени метода си.

Влиянието на ЕС над Анкара отслабна след кризата в еврозоната. Сега ЕС отново се огъва, за да зарадва Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон наскоро покани Ердоган на държавна визита. Новият султан ще бъде уважен с вечеря в Елизейския дворец.

Макрон търси подкрепата на Турция по отношение на тероризма и имиграцията – два изключително важни въпроса за френските избиратели. Правителството на Ердоган се справя отлично, блокирайки бежанските потоци и предотвратявайки завръщането на чуждестранни бойци от Сирия и Ирак към Европа. Европейските лидери скоро няма да се изолират от него. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през следващите месеци, които може да засили местния имидж на Ердоган като държавник, ако реши да свика предсрочни избори.

Турският народ в крайна сметка е отговорен за здравето и оцеляването на собствената им демокрация. Но е крайно време Европа да приеме своята част от отговорността за това, че насърчи най-нелибералните инстинкти на Ердоган, завършва Чагаптай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
Сърбия при подобно отношение към албанците в Косово беше брутално ударена----ти ако си мислиш че до 10тина години Турция няма да бъде наказана заради тия своеволия и като нищо ще се появи и Кюрдска държава... минаха времената когато диктаторите бяха фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
popo323
преди 6 години
Статията сама по себе си е глупава и пропуска едно основно нещо . В Турция е невиждана диктатура и е ожесточена Гражданска война . Всичко е под пълна цензура и 20 милиона кюрди там не искат по никакъв начин да са турци. Трябва от там да се почне анализа , а не някакви глупости за ЕС Ердоган е представителна черните турци , тоест бедни , неграмотни и много религиозни . Той не представлява никой друг , залага единствено на тезата на Османизма , която навява единствено стари спомени и стремежи към нови територии и грабежи в бедният му и *** електорат . Интелигенцията е по затворите и е пълна цензура и дума срещу него . Да не споменаваме ,че Сърбия при подобно отношение към албанците в Косово беше брутално ударена , а там за същото отношение към 20 милиона кюрди , Запада се прави ,че не вижда ! Отделно пълната поддръжка на терористите в Сирия и агресията му там срещу чужда държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
трябва му да е кандидат за член, зада може да извива ръце, самото членство не му трябва, щото тогава няма как да е султан ... дано сега разбереш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
А аз друго си мисля: Кога ЕС е "имал" Турция, че да я "изгуби"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
До 7 И за какво му трябва на Ердоган членство в Е С Би ли ме осветлила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
съни(тя)
преди 6 години
Машшала :))) Австрийците с турско кафе и виенски кифлички очакват султанската армия за съвместни действия :)) Европейсците, по-лесно биха преглътнали Русия в ЕС :)) отколкото Турция/Впрочем, Ердоган е наясно прекрасно с това. И сега си има достатъчно споразумения и отстъпки с ЕС, чепкането за членство му трябва за друго....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Юсеин , като толкоз ти е мерак Турция , ми фани влака за Одрин с еднопосочен билет бе ... тамън в там ше те излекуват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 7
orchis
преди 6 години
Написал си една камара клишета. Турция е голяма държава с много проблеми и няма как да се мисли за ЕС преди да се решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 43
lyusien
преди 6 години
И двете страни прекрасно знаят че Турция рано или късно ще стане член на Е С Не може да има силна европеиска армия без Турция Една добре въоръжена страна с 2 милионна армия и сигурен щит за южната граница на Европа Турция е 80 милионен пазар със много младо население и бумкаща икономика Колкото и да я плюят Турция е сравнително добра демокрация със силна полиция и съдебна система И двете страни Турция и Е С правят отстъпки когато напрежението между тях се нажежи Не подценявайте Турция Тя може прекрасно да замени напускащата Великобритания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
Разликата е също както между легалния и сенчестия бизнес.Целите са сходни, методите не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още