IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кристиано Роналдо на ЕКОФИН оглави Еврогрупата

Португалският министър на финансите Мариу Сентену постигна забележителна победа предвид опасенията на Брюксел за социалистическото правителство, от което е част

10:26 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мариу Сентену (вляво) на първата си пресконференция в Брюксел заедно с досегашния лидер на Еврогрупата Йерун Дейселблум (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариу Сентену (вляво) на първата си пресконференция в Брюксел заедно с досегашния лидер на Еврогрупата Йерун Дейселблум (вдясно). Снимка: Ройтерс

Едно португалско комедийно шоу наскоро насочи вниманието си към интересната репутация на финансовия министър Мариу Сентену в родината му и в чужбина. Една карикатура изобразява министъра, който раздава работни места, след това получава искане от НАСА да поведе мисия до Марс, а после разглежда и предложение за участие в романтична теленовела.

В карикатурата Сентену получава и предложение да се състезава в бразилския конкурс за красота “Miss Bumbum” и да се включи в атаката на футболния клуб Барселона заедно с Лионел Меси.

В реалността, а не в конкурса “Miss Bumbum”, Сентену спечели надпреварата и оглави Еврогрупата – групата на финансовите министри на държавите от еврозоната, пише politico.eu. Така той ще е водеща фигура в определянето на политиката за 19-те държави, които използват еврото.

На 13 януари Мариу Сентену официално ще поеме поста и така ще стане първият лидер на Еврогрупата от Южна Европа, както и първият от една от страните, които бяха принудени да вземат спасителен заем от европейските си партньори заради кризата.

По време на първата си пресконференция в Брюксел португалският финансов министър положи големи усилия да избяга от трудните въпроси. „Не може да се говори за липса на идеи по тези въпроси – за насърчаване на приобщаващия растеж, за просперитета, който наистина може да сложи край на един период, който е много труден за Европа", коментира той в отговор на въпрос как ще сложи край на строгите мерки за икономии.

Според него еврото трябва да бъде инструмент за насърчаване на икономическото и социалното сближаване.

Новината за това, че Сентену спечели влиятелния пост, е забележителна предвид тревогите на Брюксел, когато португалското социалистическо правителство – на което той е член, дойде на власт в Португалия преди две години с подкрепата на Португалската комунистическа партия и радикалния ляв блок, посочва изданието. 

Той често беше сравняван с бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис

Тогава Сентену обеща да "обърне страницата" на строгите ограничения. Заради това той често беше сравняван с бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който изгуби битката с Еврогрупата по време на краткия си, но шумен мандат в началото на 2015 г.

Сентену се придържа към плана си да насърчи възстановяването на португалската икономика при спазване правилата на финансиране в еврозоната. Това балансирано управление му осигури доста широка подкрепа и похвали. През май германският финансов министър Волфганг Шойбле определи португалския си колега като "Кристиано Роналдо на ЕКОФИН", с което предизвика спекулации, че точно Сентену ще оглави Еврогрупата.

От началото на мандата му като финансов министър безработицата в Португалия спада наполовина от пиковото ниво, достигнато през 2013 г. За тази година се очаква растеж от 2,6% в сравнение с 0,4% през 2014 г., когато страната излезе от рецесията, пише още изданието. Бюджетният дефицит през тази година намалява до най-ниското си ниво, откакто Португалия стана демокрация през 1974 г., като се очаква да достигне 1,4%. През май Европейската комисия (ЕК) извади страната от държавите, наблюдавани заради прекомерен дефицит, за първи път от 2009 г. насам.

"Неотдавнашният опит на Португалия показва, че в Европа е възможно да се приведат целите за фискална стабилност с растеж, който генерира качествени работни места", каза наскоро португалският финансов министър пред репортери в Лисабон.

Той се надява на подкрепа от Франция и особено от Германия при сформирането на ново правителство, особено ако пак има широка коалиция между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, чийто лидер Мартин Шулц е признат фен на португалския път към икономическия успех.

Според критиците на Сентену той просто е извадил късмет, като е „яхнал вълната“ на по-широкото европейско възстановяване, което доведе до ръст на износа, инвестициите и туризма.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още