IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как палестинският конфликт възкреси позициите на Нетаняху в Израел

Когато напрежението между евреите и арабите нараства, това като цяло е добро за израелското право, коментира анализатор

14:04 | 17.05.21 г.
<p>
	Бенямин Нетаняху. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бенямин Нетаняху. Снимка: архив Ройтерс

Съвсем наскоро най-дълго управлявалият премиер на Израел Бенямин Нетаняху беше изправен пред на практика унизителен край на управлението му, след като след четири безрезултатни вота той пак не успя да сформира правителство. Съперниците му бяха на крачка да го свалят с малко вероятна коалиция и правителство на ръба. Тъй като съдилищата се отварят отново след коронавирусната блокада, обвиненията срещу него в корупция също повлияха на ситуацията.

Тогава обаче Хамас, палестинската войнствена група, която контролира Ивицата Газа, влезе в сблъсък с Тел Авив заради дългогодишните спорове за това кой контролира Източен Йерусалим, пише FT. Напрежението ескалира в джамията Ал-Акса, след като полицията нахлу в религиозния комплекс и рани повече от 600 палестинци.

Това накара Хамас да изстреля седем ракети срещу Израел, а в отговор Израел удари Ивицата Газа. Това неволно възкреси кариерата на Нетаняху.

Нетаняху нямаше никакви карти, и изведнъж той беше спасен по някаква случайност, коментира Авив Бушински, бивш негов помощник.

Седем дни след атаките съперниците на премиера на Израел се разбягаха. Неговите политически опоненти, включително Нафтали Бенет и телевизионният водещ, станал лидер на опозицията, Яир Лапид бяха буквално на няколко дни от планирано гласуване, което щеше да доведе Лапид на премиерския пост.

Коалиционните разговори, които се облегнаха на подкрепата на арабско-израелската ислямистка партия, бяха изоставени, тъй като избухнаха улични боеве между арабите и евреите, живеещи в смесени израелски градове. Междувременно израелската армия осъществи най-тежките бомбардировки над Ивицата Газа след войната от 2014 г.

Благодарение на избухналото насилие Нетаняху пак се обви с мантията на „г-н Сигурност“, неговият псевдоним в израелските медии.

Изведнъж 71-годишният политически ветеран, който се е сблъсквал с многобройни съперници по време на кариерата си, продължила три десетилетия, изглежда има нов шанс. Израел се насочва към пети избори и той представи план, който може да му донесе по-голям успех, отколкото през предходните четири: пряк избор до премиерството, последван от месеци на коалиционни преговори за формиране на действително правителство.

Мащабът на ударите на Хамас изненада израелските военни, признава израелски военен говорител. За Нетаняху това предоставя възможност в последната минута да отхвърли основните обвинения срещу него – че е мек с Хамас. В продължение на години той защитаваше политика, която включваше малки, къси въздушни удари и спиране на електроенергията за Газа.

До вторник вечерта Нетаняху излезе с амбициозна нова военна стратегия, която включва интензивни бомбардировки. Общо 192 палестинци, вкл. 92 жени и деца, са убити. Израел съобщава за 10 мъртви от атаките на Хамас, включително две деца.

В Израел телевизионните канали покриват битката без прекъсване и повтарят твърденията му, че се удрят легитимните военни цели - тунели и "терористи". Това внимание върна Бенямин Нетаняху на коня и той овладя юздите, коментира Йоханан Плеснер, директор на Института за израелска демокрация, центристки мозъчен тръст.

Нетаняху успешно яхна и вълната от гняв срещу арабското малцинство, което притежава израелско гражданство. Бунтовете в градовете със смесено еврейско и арабско население разтърсиха мирното съжителство.

Религиозните спорове също му помагат. В основата на последните събития е спорът за мястото, където в момента се издига джамията Ал-Акса в Йерусалим, нагнетен от крайнодесния депутат Итамар Бен-Гвир. Контролът на това място е изключително емоционален въпрос. Мюсюлманските протестиращи се сблъскаха с полицията заради ограниченията на достъпа и инцидент, в който полицията, цитирайки загрижеността за сигурността, спря група арабски израелци да се молят в свещената нощ преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

"Когато напрежението между евреите и арабите нараства, това като цяло е добро за израелското право и като цяло укрепва позициите на Нетаняху", казва Плеснер, чийто институт изследва дългосрочните политически тенденции.

За политическите опоненти на Нетаняху, които бяха почти на ръба да го изместят, завръщането му е разяждащо. Човекът, който отговаря за изграждането на коалицията, която почти победи Нетаняху, казва, че Израел е без стабилно правителство в продължение на почти две години.

"Ако имахме правителство, никой не би позволил на екстремист като Итамар Бен-Гвир да подпали така Йерусалим и после останалата част от страната. Интересно е да се запитаме защо конфликтите винаги изглежда да избухват, когато е най-удобно за министър-председателя“, коментира в социалната мрежа Facebook Бенет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още