IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е бъдещето на Berkshire Hathaway след Уорън Бъфет?

Въпреки че децентрализираното управление на Berkshire на отделните бизнес единици ще остане непроменено, наследяването на поста ще изисква някои промени

18:41 | 24.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Williams/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Williams/Bloomberg

Ходът на времето показва, че един ден Berkshire Hathaway ще бъде без мъжа начело, превърнал се в неин синоним заради създаването на един от най-ценните и уважавани бизнеси в света, пише MarketWatch в материал, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че децентрализираното управление на Berkshire на отделните бизнес единици ще остане непроменено, наследяването на поста на Уорън Бъфет ще изисква някои промени.

Най-важната роля за запълване ще бъде на главен изпълнителен директор - една от длъжностите на Бъфет, който също така е председател и главен инвестиционен директор на компанията. Плановете за наследник на Бъфет остават в тайна, но опитът и наборът от умения на Грег Абел предполагат, че бордът може да избере именно него.

Основната причина е богатият опит на Абел с разпределението на капитала. По време на управлението си на Berkshire Hathaway Energy и по-късно в ролята си на заместник-председател, ръководещ незастрахователите операции, Абел надзираваше множество придобивания. Освен това той се чувства комфортно в светлината на прожекторите и е с около 10 години по-млад от Аджит Джейн, заместник-председател, отговарящ за застрахователните операции.

Ролята на председател вероятно ще бъде дадена на сина на Бъфет Хауърд, чиято основна задача ще бъде да гарантира придържането към културата на компанията. Отговорността за управлението на инвестиционното портфолио на Berkshire вероятно ще бъде предадена на Тод Комбс и Тед Уешлър, които се присъединиха към компанията през 2010 и 2011 г.

Неразделна част от промените на управленските постове е бъдещото разпределение на капитала на Berkshire.

Силата на Berkshire да печели не може да гарантира, че компанията ще разполага с достатъчно кеш, за да инвестира в рентабилни проекти или да извършва опортюнистични придобивания. Това означава, че средствата ще трябва да бъдат върнати на акционерите.

Най-бързият начин за връщане на капитала към акционерите е чрез дивиденти. Дивидентите обаче са данъчно неефектвини и налагат единен стандарт на всички акционери - две от причините Бъфет да се противопоставя на изплащането им в миналото. По-добрият начин това да се случи е чрез обратни изкупувания на акции, които - ако са направени на цена под присъщата стойност, незабавно увеличават стойността на акция за останалите инвеститори. Въпреки това обратните изкупувания на акции са зависими от цените.

Това оставя хибридния вариант като най-логичния начин на действие. Berkshire може да определи редовен дивидент и в случай, че не се премине към обратно изкупуване на акции или дадено придобиване не се осъществи, компанията може да обяви и изплащането на специални дивиденти.

Продължението на материала може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
От старата класа.Сега такива няма много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Whitestar
преди 2 години
Достоен бизнесмен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
тоя да няма да ходи при филип ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още