IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Йорданов: Archegos е симптом, че пазарът може да е много болен

Ще се възстановят ли цените на акциите на компаниите след края на разпродажбите, коментира анализаторът от KY Research

12:22 | 01.04.21 г.
Кр. Йорданов: Archegos е симптом, че пазарът може да е много болен

Разпродажби на стойност 30 млрд. долара не са много за финансовите пазари. Но случилото се с Archegos Capital Management, която е в основата на драматичния спад на акциите на технологичните компании отвъд Океана, може да е симптом, че пазарът е болен. За това предупреди Красимир Йорданов от KY Research в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че американската инвестиционна компания е работела с много висок ливъридж, като е разполагала с около 10 млрд. долара собствен капитал и около 50-60 млрд. долара привлечен.

„Редица големи банки са се доверявали на собственика Бил Хуан - гуру във високотехнологичния сектор. Честа практика на Archegos билa да сключва суапови сделки. По такъв начин компанията получавала висока доходност, но инвестициите не били част от портфейла й, и финансиращите банки не знаели за експозициите й към други кредитори. По всяка вероятност банкерите са били поблазнени, че могат да получат високи комисиони и са пренебрегнали правилата за снижаване на кредитния риск", коментира Йорданов.

Финансовият анализатор напомни, че проблемите започнаха, когато медийната компания ViacomCBS обяви увеличение на капитала си.

„Това води до „размиване“ на акционерите - Archegos имала висока експозиция в ViacomCBS и банките кредитори поискали от собственика да увеличи позициите си. Хуан обаче не бил в състояние да го направи. Последвало закриване на позициите на Archegos“, обясни как се стигна до финансовата криза експертът.

Красимир Йорданов е категоричен, че при 6-7 пъти ливъридж 20% спад на капитала е катастрофа. Той поясни, че миналата седмица се появиха спекулации, че основните кредитори на Archegos, която е семеен офис, са се опитали да се споразумеят, за да избегнат разпродажбите на пожар.

Сред тях са Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura, Credit Suisse и др.

„Но Goldman Sachs започва светкавично да разпродава и това проваля евентуалната договорка. В резултат Goldman Sachs се отървава с незначителни загуби, но щетите за Nomura и Credit Suisse на тримесечна база са значителни – съответно 2 млрд. долара. или 3-4 млрд. долара“, пресметна Йорданов.

Той напомни, че обикновено след края на разпродажбите цените на акциите на компаниите се възстановяват, но засега това не се е случило.

Хипотезите, по думите му, може да са в две посоки – че има още дялове за разпродажба, което е малко вероятно. „Втората възможност е, че нивата, на които са били търгувани акциите на технологичните компании преди разпродажбата са били много високи“, коментира още Красимир Йорданов.

По думите на финансовия анализатор междувременно технологичният пазар вече е минал върха си.

Как казусът на Wall street ще се отрази на инвеститорите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още