Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Лихвите в САЩ ще останат ниски дълго време

Те, а оттам и доходността по облигациите, ще се повишат само при инфлация в резултат на предизвикан от по-голямо търсене по-висок растеж

Лихвите в САЩ ще останат ниски дълго време

Фед ще изостави средносрочния си ангажимент зи ниски лихви само при значителен ръст на икономиката. Снимка: Bloomberg

Оптимизмът за американската икономика в началото на новата година беше предизвикан от получения от демократите контрол над Сената в допълнение към Камарата на представителите, пише за Financial Times Стивън Мейджър, ръководител на отдела за анализ на инструменти с фиксиран доход в HSBC.

Доходността на базовите 10-годишни ДЦК надмина 1% за първи път от март 2020 г. Това се дължеше на очакванията, че изборите за сенатори в Джорджия ще проправят пътя за още по-големи фискални стимули, които в крайна сметка ще трябва да бъдат финансирани чрез повече емитиране на облигации (тласкайки цените им надолу, а доходността нагоре – бел. прев.) 

Още по темата

За пореден път изглежда, че пазарният консенсус прогнозира доходността на облигациите да се повиши още, слагайки край на многогодишния бичи пазар в сектора. В контраст с това, ние смятаме, че 2021 г. ще е продължение на реалността на по-ниски за по-дълъг период лихвени проценти.

Първо, не се тревожим от перспективата за по-голяма фискална роля на правителството и произтичащото от това увеличение в предлагането на облигации. Мнението, че повече предлагане означава по-висока доходност изглежда логично, но всъщност е необосновано. Няма доказателства, че предлагането води до по-висока доходност. През последните две десетилетия връзката между увеличения дълг и нивата на доходност бе обърната. По-големите обеми на дълг бяха придружени от по-ниска доходност на всички основни развити пазари и дори на някои от развиващите се.

Второ, ние твърдим, че това е причинено от експлозията в обема на дълга. Понастоящем много страни имат общ дълг (държавен и частен) в размер 3-4 пъти БВП. Разходите за обслужване на дълга са функция от обема му и средната лихва по него, така че малкото покачване на лихвените проценти днес има по-голямо въздействие отколкото при миналите цикли. По-високите разходи за обслужване на дълга отклоняват паричния поток от инвестициите и потреблението.

Трето, централните банки знаят, че прекомерният дълг може да бъде ограничение за бъдещия растеж на икономиката. През 2016 г. Федералният резерв на САЩ отговори на оптимизма, предизвикан от очакваното фискално разхлабване на новата администрация, с повишаване на лихвите и обещания за още от това в бъдеще. Сега Фед и другите централни банки разбират, че икономиката може да се справи по-малко успешно с по-високи лихви поради тежестта на дълга. Казано просто, повишението на лихвите с 1 пункт днес може да има ефекта на увеличението с 3-4 пункта преди 20 години.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
khao до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
кво да стане .. макс да се спукат два три балона... може и повечко :)
2
 
3
 
2
преди 1 година
Ще правят импийчмънт на Тръмп по медицински причини(ъмнааа'стата поправка).А на Бидона тогиз и на секунда не треба да дават трона.Пълно ***!Аре дигайте ги тия лихви на 6% и да се свършва! (с вас)
1
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вдигнете лихвите и да видим какво ще стане.

Още от Анализи
Фед даде сигнал за нещо повече от повишение на лихвите