IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите в САЩ ще останат ниски дълго време

Те, а оттам и доходността по облигациите, ще се повишат само при инфлация в резултат на предизвикан от по-голямо търсене по-висок растеж

18:35 | 13.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фед ще изостави средносрочния си ангажимент зи ниски лихви само при значителен ръст на икономиката. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Фед ще изостави средносрочния си ангажимент зи ниски лихви само при значителен ръст на икономиката. Снимка: Bloomberg

Четвърто, Федералният резерв промени стратегията си, за да се съсредоточи върху бъдещи насоки за лихвените проценти и таргетиране на средната инфлация. Това предполага, че 2016 г. няма да бъде възродена. Фед казва, че ще запази сегашната монетарна политика до 2023 г., а според нас и за по-дълго. Ще бъде необходим сериозен шок във вид на значително по-силен растеж, за да се откаже Фед от този ангажимент. Някои пазарни участници се притесняват от евентуалното затягане в стил 2013 г. - намалено темпо на закупуване на облигации от страна на централната банка. Това обаче игнорира факта, покупките вече бяха драстично намален от своя връх през миналия март.

Пето, фокусът върху скорошния ръст на инфлационните очаквания може да бъде подвеждащ. Дори ако инфлацията в САЩ надвиши за известно време 2%, това пак би било в съответствие с новата таргетираща политика на Фед. Това, което също има голямо значение за определянето на основната лихва, е равнището на безработица. 

От всичко казано по-горе можем да видим, че историческите прецеденти на връщане на инфлацията имат само ограничено влияние върху днешния облигационен пазар. Това, което наистина има значение за доходността на облигациите, е очакваната посока и крайна точка на номиналните краткосрочни лихвени проценти. Знаем, че Фед очаква да поддържа нива близо до нула в продължение на три години или повече. И знаем, че равновесните  краткосрочните ставки - когато икономиката е нито твърде гореща, нито твърде студена - вероятно ще бъде по-ниски от предишния цикъл. Това е така, защото тенденцията за реалния естествен лихвен процент е надолу.

За да разберем спадащите реални лихви, не трябва да изпускаме от поглед дългосрочния икономически фон. В допълнение към камарата от дълг, тежаща на бъдещия растеж, има редица тенденции, които няма да изчезнат внезапно. Например, застаряващото население изисква по-големи спестявания. Това ще влее повече пари на пазарите на облигации, потискайки доходността. По-големите спестявания също означават по-малко стимулиране на потреблението в икономиката. А технологичните промени ще продължат да имат дефлационно въздействие.

Нашето гледище за по-ниски лихви в продължение на по-дълъг период ще бъде грешно, ако новата администрация в Белия дом успее да осигури правилния микс от политики. Ако фискалните стимули доведат до бързо връщане към пълна заетост, тогава Фед може да се сблъска с „проблема“ на нарастващите заплати във вид на една добра инфлация.

Ние обаче вярваме, че доходността на облигациите през настоящата година ще бъде по-ниска отколкото предполагат консенсусните прогнози и сегашната тенденция за ускорение на инфлацията. В крайна сметка политики като количественото облекчаване и фискалните стимули са в отговор на липсата на търсене в икономиката. Доходността ще се покачи само ако намерим трайно решение на този проблем, а не краткосрочно палиативно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
кво да стане .. макс да се спукат два три балона... може и повечко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ще правят импийчмънт на Тръмп по медицински причини(ъмнааа'стата поправка).А на Бидона тогиз и на секунда не треба да дават трона.Пълно ***!Аре дигайте ги тия лихви на 6% и да се свършва! (с вас)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Вдигнете лихвите и да видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още