IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Саудитска Арабия може да засегне целия свят

За момента само подозренията са достатъчни, за да застрашат внимателно изработените планове на кралството да реформира икономиката си и да излъска имиджа си

15:34 | 15.10.18 г. 7
<p>
	Коронованият принц на Саудитска Арабия Мохаммед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Коронованият принц на Саудитска Арабия Мохаммед бин Салман. Снимка: Ройтерс

При положение, че Саудитска Арабия, която отрича да има нещо общо с внезапното изчезване на изтъкнатия журналист Джамал Кашоги, обещава да отблъсне всички усилия за международно възмездие, то това увеличава шансовете за ескалиране на кризата, която да се разпространи из целия свят, пише в свой анализ CNBC.

В неделя светът реагира на изчезването на Джамал Кашоги, журналист от Washington Post и критик на саудитското правителство, заплашвайки кралството, че случаят ще има последствия. Подозира се, че журналистът е бил заловен в саудитското консулство в Истанбул.

Правителствата на Великобритания, Франция и Германия в неделя призоваха за „надеждно разследване, за да се установи истината за случилото се, да се идентифицира кой носи отговорност за изчезването на журналиста и да се потърси обяснение по казуса“.

Въпреки че Саудитска Арабия категорично отрича да има нещо общо с изчезването на Кашоги, предположенията са именно такива, като Турция дори конкретно посочи, че журналистът може да е убит от саудитски оперативни лица.

За момента само подозренията са достатъчни, за да застрашат внимателно изработените планове на Саудитска Арабия да реформира икономиката си и да излъска имиджа си в чужбина.

Джонатън Шанзър от базираната във Вашингтон Foundation for Defense of Democracies призовава за предпазливост заради липсата на доказателства срещу Саудитска Арабия, поставяйки под съмнение турското разузнаване, което сочи като виновен именно арабската страна.

Според информация от вчера кралството ще отговори на евентуални икономически санкции, предприети от други държави по случая. В същото време обаче все повече западни компании и правителства отменят изявите си на предстоящата среща на високо равнище в Рияд.

Сред очакваните високопоставени гости, които вече заявиха, че няма да присъстват на събитието, на което трябва да се представят възможности за инвестиране в кралството (Future Investment Initiative), са Джейми Даймън от JPMorgan Chase, Бил Форд от Ford Motor и Дара Косровшахи от Uber. 

Анализаторите твърдят, че опитът да се изолира кралството в международен мащаб не би било лесен и би могло да доведе до последици за всички.

На теория ескалацията на напрежението може да доведе до рязко покачване на цените на петрола, да преобърне мирния процес в Близкия Изток и да сложи край на международните усилия за ограничаване действията на Иран.

Администрацията на Тръмп настоява агресивно да се изтегли целия ирански петрол от пазара и разчита на Саудитска Арабия - един от най-големите производители на петрол в света, който добива по над 10 милиона барела на ден – да не ограничава добива си, за да не позволи поскъпване на ценната суровина.

Шанзър дава за пример атаките от 11 септември и според него САЩ няма да действат твърде агресивно срещу саудитците.

"Исторически погледнато, дори и в най-лошите моменти лидерите са намирали начин да преодолеят кризата, защото и двете страни (САЩ и Саудитска Арабия) се нуждаят една от друга", каза Шанзър пред CNBC.

Миналата година САЩ и Саудитска Арабия сключиха 10-годишно споразумение за търговия с оръжия на стойност 350 млрд. долара, укрепвайки съюза си, започнал още от Студената война.

Според Джонатън Шанзър както Русия и Китай не могат да прекратят отношенията си въпреки значителните различия по отношение на външната им политика, така би било трудно Рияд да бъде изолиран от САЩ.

Междувременно енергийните анализатори внимателно следят суровия петрол Брент, който се отдалечи от достигнатите върхове напоследък, но остава близо до нивата от около 80 долара за барел. Президентът Доналд Тръмп, който апелира за „тежко наказание“, ако Кашоги е бил убит, иска саудитците да снижат цените на енергията и да помогнат за компенсирането на иранския петрол.

„Мисля, че ако напрежението ескалира много бързо, петролът е очевидното оръжие, което Саудитска Арабия трябва да използва, в случай че има насочено отмъщение срещу кралството“, смята Джон Килдуф от Again Capital. Според него ако Саудитска Арабия бъде санкционирана, страната ще се погрижи всички да ги „заболи“.

Килдуф предупреди още, че „светът може да стане свидетел на период на нестабилност в Саудитска Арабия, какъвто никога досега не е виждан".

А според Шанзър изчезването на Кашоги може да насърчи други страни да предприемат подобни действия срещу диседентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 5 години
Това ми хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
vankata89
преди 5 години
А и лакомията на Мадуро може би е по - голяма от тази на шейховете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
vankata89
преди 5 години
Ами то ислям и кумунизам никога не води до нещо хубаво и си личи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 5 години
или лев, десен, лев ... и те да станат мормони, как мислиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Не виждам какво може да им стори Тръмпоний освен...Освен, ако някак предложи целите УСА да приемат исляма. ТОВА ЩЕ Е ИСТИНСКИ УДАР ПОД ПОЯСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 5 години
абе, Венецуела има повече, хахахаха :):) или викаш и там греда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
*** и Шведите му *** как пък при тях се падна да е петрола. Целия свят да старада заради Аллауха Абкар и ненаситната лакомия на шейховете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още