IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обърна ли Тръмп правителството срещу средната класа?

Администрацията му съкращава данъците за богатите, докато увеличава разходите за работниците

16:06 | 17.08.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарите биват оформяни от различни избори. Не само изборът на продавачите и купувачите, но и този на политическите лидери, които оформят правилата, управляващи начина на работа на пазарите, пише за MarketWatch Сам Бъргър, вицепрезидент в Американския център за прогрес.

Пазарите работят само ако правителството определя правилата, установява правата на собственост, осигурява мерките за защита на потребителите и служителите, и т.н. Критичният въпрос е кой пише тези правила и кой се възползва от тях.

При администрацията на Тръмп отговорът е ясен: икономическите правила бяха пренаписани, за да обогатят заможните спонсори и политици, и за да навредят на работническата и средната класa.

Достатъчно е да погледнете знаковото данъчно законодателство на Тръмп.

Привържениците на законодателството в Конгреса многократно признават, че причината, поради която са прокарали законопроекта, е за да задоволят своите донори. Не е трудно да разберем защо. Огромната част от ползите от законодателството отиват за корпорациите и най-заможните американци. И макар повечето семейства от работническата и средната класи да получиха временно намаляване на данъците, окончателното съкращаване на данъците за корпорациите се плаща от окончателно увеличение на данъците върху средната класа.

Каквато и полза да получиха семействата от средната класа от данъчното законодателство, тя вероятно е била изядена от новите разходи, които Тръмп им налага чрез своите мита. Тръмп твърди, че тези мита целят подпомагане на работниците. Но доколкото има някаква съгласувана стратегия зад тях, те имат за цел да помагат на големите корпорации да си осигурят още по-големи печалби, а не да увеличават заплатите на работниците.

Макар Тръмп да твърди, че цената на митата се поема от Китай, истинският губещ е американският потребител. В крайна сметка тези мита струват на средното семейство 831 долара годишно, което компенсира средното данъчно намаление за долните 80% от домакинствата по доходи. А сега Тръмп казва, че ще наложи още повече разходи на американския народ като част от неговата хаотична и неефективна търговска политика.

Но това не е единствената област, в която Тръмп увеличава разходите за средната класа, за да повиши корпоративните печалби. Той използва широк спектър от правителствени правомощия, за да предприема действия, които не са в полза на работещите семейства.

По-рано в своето президентство Тръмп тихо се отказа от закон, гарантиращ заплащането на извънреден труд за милиони хора, които изкарват до около 50 000 долара годишно. Това би увеличило заплатите на работническата и средната класа. На негово място Тръмп предложи вариант, който ще доведе до намаляване на заплащането на работниците в размер на 1,2 милиарда долара всяка година.

Това не е всичко. Тръмп се отказа от закон, който предотвратяваше измамите на спестителите и пенсионери от страна на безскрупулни финансови съветници.

Всяка година хората губят 17 милиарда долара пенсионни спестявания заради финансови съветници в конфликт на интереси. И за да влоши нещата, Тръмп търси начин да отслаби стандартите за горивна ефективност и замърсяване на околната среда, което би струвало на американските семейства 23,8 милиарда долара годишно.

Тръмп раздаде стотици милиарди долари на богатите и корпорациите, помагайки на спонсорите си, членове на Конгреса и себе си. Междувременно той повиши разходите за американските семейства чрез смесица от намаляване на заплатите, увеличаване на разходите и източване на пенсионните им спестявания.

Чрез определяне на икономическите правила правителството има силата да улеснява едни и да затруднява други. Можем да научим много за приоритетите на администрацията, като погледнем как тя използва тези правомощия. При Тръмп те се използват отново и отново, за да се възползват корпорациите и заможните за сметка на семействата от работническата и средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Ще си позволя да те коригирам, женен за няколко емигрантки. PS Спорно е само емигрант или имигрант да се наричат невестите-пришълки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Мазен охранен бизнесмен мислел за обикновенния американец. Син на емигранти, женен за емигрантка ***, мрази емигранти и води антиемигрантска политика. Американците са в екстаз. Краварска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
Имхотеп
преди 4 години
Е не е ли бутилка бояришник?Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
Имхотеп
преди 4 години
Е не е ли бутилка бояришник?Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 15
Имхотеп
преди 4 години
"за да се възползват корпорациите и заможните за сметка на семействата от работническата и средната класа."Отдавна не бях чел такава плиткоумна пропаганда. *** те всичките му статийки на този са все такива.Нямам идея що го държат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 19
studioaa
преди 4 години
еврохомо съюза не представлява никаква заплаха за САЩ в нито едно отношение. Той не може да се противопостави срещу американците нито политически, нито икономически, нито технологично... Жалката разплащателна система на брюкселските хомосексуалисти няма да направи нищо и санкциите срещу иран няма да бъдат заобиколени. Нито една европейска корпорация не би рискувала да си навлече гнева на институциите в САЩ, които реално действат почти по целия свят и могат да я смачкат за минути...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
13 души в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо... и бутилка ром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
За средната класа ясно.Тук има забивка за автогол:https://***.youtube.com/watch?v=ocNx8gm-AD8&feature=youtu.beUSA в паника заради платежната система Instex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още