Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Патогенът на несъстоятелността обхвана петролната индустрия на САЩ

Ако цените се запазят под 30 долара за барел, в рамките на година 40% от компаниите от американската индустрия ще останат без пари, според проучване

Патогенът на несъстоятелността обхвана петролната индустрия на САЩ

Снимка: Bloomberg

Американските шистови производители, операторите на рафинерии и петролопроводите изпитват остра нужда от пари. Те са изправени пред вероятно преструктуриране, тъй като голяма част от тях нямат възможност да обслужват дълговете си, защото са разтърсени от двойния шок на слабото търсене и пренасищането с доставки на петролните пазари, пише Ройтерс.

Петролните компании в САЩ се сблъскват с една от най-тежките кризи.Търсенето на гориво се сви с около 30% в световен мащаб заради опитите на страните да ограничат разпространението на новия коронавирус. Здравната криза добави огромна тежест върху петролните пазари, които бяха сковани от ценовата война между Русия и Саудитска Арабия. 

Още по темата

Американската индустрия в момента изпитва сериозни затруднения да угоди на инвеститорите, недоволни от слабата възвращаемост, въпреки че през последните години САЩ успяха да се превърнат в най-големия производител на петрол в света.

Проблемите за бизнеса се задълбочиха, когато петролните цени се сринаха до отрицателни нива. Значителните съкращения на добива, договорени от ОПЕК+ и други големи петролни производители, реално не оказаха така търсения благоприятен ефект върху пазара, който навлезе в нов турбулентен етап.

Заплаха от несъстоятелност

Приблизително половината от 60-те най-големи независими петролни компании в САЩ вероятно ще преразгледат възможностите си за осигуряване на по-голяма ликвидност, посочват от енергийната юридическа компания Haynes and Boone. „Ефектите от ценовия срив ще се усетят в цялата индустрия и от всички, които предоставят услуги за промишлеността“, предупреждава Бъди Кларк, партньор в компанията.

Дружествата, които са използвали дълг за финансиране на придобивания преди срива на цените, като петролния гигант Occidental Petroleum Corp, се фокусират върху намирането на още акционери и върху запазването на паричните средства.

Много от мидстрийм компаниите (дружествата, които предлагат услуги като транспортиране и съхранение на петрол – бел. ред.), подкрепени с частен капитал, са застрашени от фалит, според редица индустриални и финансови източници. Същевременно големите американски банки се готвят да станат собственици на петролни и газови находища, изземвайки активите на задлъжнелите имена от енергийния бизнес.

Една от тези мидстрийм компании, Salt Creek Midstream, която оперира в басейна Делауеър, Тексас, вече е наела Jefferies Financial Group и адвокатската кантора Kirkland & Ellis за съвет относно дълговете още преди тазседмичните събития, споделят източници, запознати с темата.

Очаква се още шистови компании да потърсят защита от фалит. Много малки и средни производители, включително Chesapeake Energy Corp (CHK.N), са запазили съветници по дълга.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ае пандемията едва ли е случайно явление и Тръмп пак ще се окаже прав. Явно и в Америка ще стигнат до извода за плащане на Студен резерв, защото шистите са стратегически важни, особено като мярка срещу свръх-спекулата.
0
 
3
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
САЩ ще национализира загубите на шистаците и банките, дали дефицита ще е 3 трлн долара или 4 трлн на никой не му пука във Вашингтон.
1
 
3
 
3
преди 4 месеца
и преди писах , и сега пак ще го напиша ... нито един кладенец няма да се затрие ... ще станат собственост на фонд или банка и ще зачакат по-добри времена ... инфраструктурата ще си остане , разрешителните ще си стоят ... застрахователите ще покрият загубите и те така ... ще измислят вариант , в който да работят на печалба ... някои ще станат собственост на други петролни компании и ще омешат едните разходи с другите и те така ... :)))

дядя вова , изпълзя накрая и се включи в коментарите . викам си да не те е фанала короната , ама си устискал ... ентусиазъм няма , ама ще наваксаш ... ти кажи какво ще стане със сибирските кладенци в рассията , че те са на печалба при над $70 за барел и откакто са пробити не са внасяли още данък минерални суровини ... :))) ... следиш ли за успехът на горещия тест на раптора на spaceship ?! от роскомикс и байконур нещо ново ?! айде , че и от rocket lab с електрон вече ви задминаха по стартове ...
0
 
4
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Т.е. тоя вирус е един вид естествен хирург. Ще изреже тумора и ще позволи на останалото да се възстанови. Грета сигурно е във възсторг :-)
4
 
3
 
1
преди 4 месеца
"Патогенът на несъстоятелността обхвана петролната индустрия на САЩ "

Има мърр'ша, има патогени.
Има здраво тяло, няма патогени.

Още от Анализи
Китай отстъпва от икономическите реформи