IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени на торовете може да оскъпят още повече храните догодина

Някои фермери намаляват количествата торове, които влагат на полето, други смятат да намалят площите с царевица, която е по-скъпа за отглеждане

08:15 | 29.09.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Повечето хора не се замислят за торовете – освен може би когато шофират в близост до не особено благоуханна земеделска зона. Тъй като цените на някои синтетични хранителни вещества са на най-високите си нива след финансовата криза, това може да означава по-слаби реколти и по-големи сметки в магазините за хранителни стоки през следващата година, точно когато световните вериги за доставки се очаква да се възстановят от пандемията.

Перфектна буря от събития - от екстремни метеорологични условия и спиране на заводи до нови правителствени санкции, удари пазара на химически торове тази година. Ударът резонира и върху фермерите, които вече се поддават на натиска от нарастващите разходи за производство на храна, пише Bloomberg.

Цените на карбамида, популярен тор на азотна основа, скочиха по-рано този месец до най-високите си стойности от 2012 г. в Ню Орлиънс, основният център за търговия с торове в САЩ. Обикновеният фосфатен тор, известен като DAP, е най-скъп от 2008 г. насам, показват данните на Bloomberg.

„Тъй като цените на торовете продължават да растат, земеделските производители или ще намалят нормите на приложение с надеждата за по-ниски цени в бъдеще, или ще намалят производството на други селскостопански продукти, за да посрещнат разходите“, казва Алексис Максуел, анализатор в Green Markets на Bloomberg.

Според Максуел някои успяват да удържат с покупките преди следващия вегетационен сезон с надеждата разходите да намалеят. Това поражда риск от още по-високи цени, ако ръстовете при торовете продължат.

Фермерите, които отглеждат зърнени храни, подходящи за фуражи, вече харчат повече от нормалното за семена, труд, транспорт и оборудване. Това допринесе за рязкото ускоряване на инфлацията при храните последната година. Индексът на ООН за глобалните цени на храните е най-висок от десетилетие - проблем, който скокът на цените на торовете може да изостри.

„Цената на торовете е един от най-големите двигатели зад глобалната инфлация на храните, тъй като цените и на трите групи хранителни вещества – калий, фосфат и азот, са на нива, които не са наблюдавани от десетилетие“, казва Елена Сахнова, анализатор от VTB Capital в Москва.

Съвкупност от събития стоят зад покачващите се цени. Бурите в края на лятото в района на Мексиканския залив в САЩ попречиха на доставките и временно затвориха заводи в региона, включително най-големия азотен комплекс в света, собственост на CF Industries Holdings Inc. Компанията беше принудена да затвори и два завода във Великобритания заради рекордно високите цени на природния газ, основната суровина за голяма част от производството на азотни торове.

В петък Yara International ASA заяви, че високите цени на природния газ ще принудят компанията да намали с около 40% европейския си производствен капацитет на амоняк, използван за производство на торове.

Логистичните компании, които транспортират торове, също са изправени пред недостиг на работна ръка и увеличение на цените, което увеличава разходите.

Правителствените действия също играят роля. По-рано тази година САЩ и Европа наложиха санкции на ОАО "Беларускалий", голям производител на калиеви торове и едно от най-големите държавни предприятия в Беларус, в отговор на арест на журналиста Роман Протасевич при полет на Ryanair през май.

В Китай провинция Юнан нареди съкращаване на производството в няколко индустрии, включително торовата индустрия, като част от мерките за ограничаване на потреблението на енергия и емисиите.

Силвесио де Оливейра, 51-годишен земеделски производител на соя и царевица в Тапура, в основния соев пояс на Бразилия, е имал късмета да изпревари покачването на цените. Миналия ноември той е купил всички торове, които са му необходими за отглеждането на културите. Той казва, че е прогнозирал инфлацията при торовете и е решил да действа на базата на информацията от новините.

Ако фермерите намалят количеството тор, което използват, заради цените, една от най-засегнатите култури ще е царевицата, която е доста скъпа за отглеждане. Торовете представляват около 20% от разходите на фермерите, които отглеждат царевица, посочва Алексис Максуел от Green Markets.

Евентуални по-ниски добиви на царевица биха могли да доведат до повишени разходи за фураж за животновъдите, което в крайна сметка ще доведе до ръст на цените за потребителите на месо. Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза е основна съставка за производството на газирани напитки, соковете и друга преработена храна, консумирана от много домакинства.

Икономисти очакват заради цените на торовете някои производители на царевица да намалят площите догодина.

Растенията, подобно на хората, се нуждаят от комбинация от хранителни вещества, за да оцелеят, а множество видове торове осигуряват различни суровини. Азотът трябва да се прилага почти всяка година, така че е малко вероятно земеделските производители да намалят количеството, което купуват, за да приложат на полето, според Максуел.

По-скоро фермерите са по-склонни да намалят потреблението на калий и фосфати, но ако ръстът на цените продължи, тази тенденция ще обхване и азота, коментира Джером Ленсинг, независим регулатор на реколтата от застрахователя Rain and Hail.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
yom
преди 2 години
Тези 3 стотинки на килограм са 8% от стойността на царевицата, която е оскъпена с толкова само заради торовете. Добави по-скъп транспорт, заплати, препарати, семена, трактори, ренти и ще разбереш защо в момента цената се качва всеки ден на зърното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Калкулацията е за царевица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Значи оскъпяването е 15 лв на декар. За миналата година средния добив е 500 кг от декар, тоест огромното оскъпяване е от 3 СТОТИНКИ за килограм. Това ли е апокалипсиса??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
неее бе изобщо нямат значение!.,.. тази година е добра за царевицата и житото, с голям добив, обаче цените се качиха... та кажи ми защо? ... заради зелената сделка, нали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
yom
преди 2 години
30кг/декар амониев нитрат за царевица. През миналата година, 320-350лв/т, тази година в момента е 840лв/тон. Амониевата селитра е най-простата тор. Всички останали, с микроелементи, фосфор и калий, отдавна минаха 1100-1200лв/т. Затова и цените на продукцията ще растат, защото в земята се заравят все повече пари, от които не се знае изобщо дали ще се вземе нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
То има и нещо друго-цените на тези култури ни -най малко не се влияят от разходите,които са направени за отглеждането им.Цените им изцяло зависят от добивът, ако е голям цената ще падне независимо каква е себестойността на продукцията.Пазар.Но негативно ще се отрази върху доходите на фермерите и възможностите и желанието им да инвестират в бизнеса си.Ето това вече може да доведе до по-високи цени в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Като имате предвид ,че една от основните суровини за производството на азотни торове е природният газ...Работата наистина не опира само до цените на енергията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Преди поредната клик-байт статийка, която да генерира интерес на принципа на масовите телевизийки (плаши хората, че да седят и да зяпат, да не изпуснат нещо), да си бяхте написали домашното - колко е разхода на тор на декар и съответно колко увеличението ще се отрази на килограм продукция от основните групи! Май ще е почти неуловимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
С тези вечно растящи цени и постоянно редуващи се една след друга кризи започнаха да не навяват странни тъмни съмнения дали бавно не се приближаваме към велика октомврийска световна революция 2.0. Този път наистина световна и с поголовно изтребление на целият изпедерастен управляващ елит, който е решил да командва популацията като жесток собственик на стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Karo
преди 2 години
По-високи цени на горивата, по-високи цени на торовете, по-високи цени на храните, останалите суровини също си растат, транспорта също расте, заплатите също, ... Цяло десетилетие се наливаха едни нови хартии, като в същото време се правеше всичко за спекулативното натискане на цените, и сега системата взе да избушва като лавина. Но така както хората ценят акциите заради самите акции, така хората могат да почнат да ценят и парите, заради самите банкноти, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още