IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпионска афера а-ла Бонд в Credit Suisse

Незаконното следене на бивш мениджър коства поста на оперативния директор Пиер-Оливие Буе

16:54 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Случва се насред центъра на Цюрих. Икбал Хан, доскоро мениджър звезда в Credit Suisse, пътува в кола със съпругата си. Изведнъж усеща, че ги следва друг автомобил. За да е сигурен, Хан свива рязко надясно и спира. Всъщност и колата зад него свива малко настрани. Шофьорът - както банкерът го описва по-късно, набит, плешив човек - излиза. Той се преструва, че отива в кафене, чака там. Относно това, което следва, описанията са различни: Във всеки случай и Хан излиза от автомобила си, снимайки преследвача и колата му. Стига се до размяна на удари.

Пред повиканите полицаи банкерът заявява, че се е страхувал за живота си и този на семейството си. Смятал е, че плешивият и още двама „татуирани главорези“ в колата му са престъпници, вероятно похитители. Всъщност те са служители на детективска агенция в Цюрих. И са по петите на Хан от името на бившия му работодател Credit Suisse.

Очевидно не дотам професионалните частни детективи са арестувани от полицията. Кой обаче ще носи отговорността за техния ангажимент – досега не бе ясно. Официално Пиер-Оливие Буе, главен оперативен директор на Credit Suisse, обра пешкира, след като днес швейцарската банка съобщи, че той напуска кредитора заради разпореждането си да бъде следен бившия мениджър на активи, който се е присъединил към конкурентната банка UBS.

Credit Suisse съобщи, че Буе поема отговорността по въпроса и банката приема незабавната му оставка. Кредиторът уточни, че Буе е наредил на шефа на отдела по сигурността „да започне наблюдение“ на Икбал Хан на 29 август, когато UBS обяви назначението му. Буе заявява, че еднолично е взел решението за следенето, за да защити интересите на банката, и не е обсъждал въпроса с главния изпълнителен директор Тиджане Тиам.

Бордът на директорите е на мнение, че заповедта за следене на Икбал Хан е нередна, несъразмерна и сериозно е навредила на репутацията на банката, посочва швейцарският кредитор, цитиран от Ройтерс. Вътрешнофирменото разследване е водено от правната фирма Homburger. Според негонищо не сочи главният изпълнителен директор да е разпореждал следенето на Хан и да е знаел за него до 18 септември, когато е приключило.

Според банката следенето е било наредено заради опасения, че Хан незаконно привлича служители. Защото Хан, една от най-големите звезди на швейцарската банкова сцена и бивш ръководител на управлението на активи на Credit Suisse, обяви малко след напускането си, че ще премине в конкурента UBS.

Швейцарските медии обаче веднага спекулираха, че шпионската акция е наредена от върха, от самия ръководител на Credit Suisse Тиджане Тиам. А има и съмнения относно официалния мотив. Защото между Хан и бившия му шеф явно е ескалирал спор от месеци, чийто произход изглежда толкова невероятен, като и инцидентът в центъра на Цюрих.

В началото на годината по време на вечеря с няколко топ мениджъри на Credit Suisse във вилата на Тиам в престижния квартал Херлиберг е възникнал разгорещен спор. Шефът се е оплакал от шума, причинен от реконструкция на прилежащ имот на Хан, която продължавала повече от две години. Освен това Хан бил засадил дървета, които са засегнали гледката на Тиам към езерото на Цюрих. Под въздействието на много алкохол спорът ескалирал толкова, че съпругата на Хан трябвало да раздели двете алфа животни, за да предотврати бой. Твърди се, че Тиам е обвинил Хан, наред с други неща, в обида на приятелката му. По-късно Хан официално се е оплакал пред Борда на банката, че Тиам го е заплашвал.

След инцидента е станало ясно, че в Credit Suisse няма място за двамата. Хан, който е бил недоволен от известно време заради липса на повишение, е подал предизвестието си за напускане. Външно двамата мениджъри поддържат приятелско отношение, но зад кулисите спорът е продължил. Междувременно Хан е наел и охранители, които да го предпазят от собствения му шеф. Но в средата на септември, няколко седмици преди да започне работа на новата си позиция в UBS, се е почувствал отново в безопасност - докато не открил следващата го кола в центъра на Цюрих.

В швейцарските медии "недостойната" афера предизвика истински фурор. Коментаторите призовават Тиам да подаде оставка заради предполагаемото му непрофесионално поведение и поставят под въпрос дали Хан все още е годен за ръководен пост в UBS след конфронтацията. Но сега изглежда ясно: Кариерата на двамата едва ли е застрашена. Преди решителното заседание на надзорния съвет на Credit Suisse няколко основни акционери застанаха зад шефа на банката и подчертаха приноса му за фундаменталното преструктуриране на кредитора през последните три години. И талантът на Хан като „хрътка за пари", като изключителен мениджър, който за няколко години привлече нови клиенти с милиарди франкове за инвестиционните фондове на швейцарската банка, вероятно ще тежи повече за новия работодател, отколкото евентуално повредения от аферата имидж. Още днес, на първи октомври, той започна работа в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още