IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите искат Меркел още да подслади коалиционното им споразумение

Според Мартин Шулц SPD ще настоява за предоговаряне на някои от ключовите елементи на черновата с консерваторите

16:10 | 22.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс

Германската социалдемократическа партия (SPD) поиска в понеделник нови отстъпки по имиграцията и здравното осигуряване от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел в навечерието на новия етап от коалиционни преговори, одобрени на конгреса на социалдемократите в неделя.

По време на събитието пролича разделението в редиците на социалдемократите. С малко мнозинство (56%) делегатите подкрепиха началото на официалните разговори, базирани на проекта, договорен по-рано този месец, посочва агенция Ройтерс.

Това отговаря на очакванията на анализаторите, но също така засилва натиска върху лидера на партията Мартин Шулц, който трябва да доусъвършенства договора с Меркел, за да може да се хареса и на по-непреклонните членове на партията.

В понеделник той заяви, че SPD иска да предоговори някои от ключовите елементи в проекта. Шулц също така посочи, че ще проведе и съвместна среща с канцлера Меркел и лидера на нейната сестринска партия Християнсоциален съюз (CSU) Хорст Зеехофер по-късно същия ден, като официалните преговори трябва да започнат най-рано във вторник, уточнява още агенцията.

„Консерваторите разбраха, че SPD трябва да бъде убедена“, каза генералният секретар на партията Ларс Клингбайл в изказване пред държавната телевизия ARD. По думите му социалдемократите се надяват да прибавят нови клаузи към споразумението за приема на мигранти, което ограничава до 1000 броя на хората, които всеки месец могат да бъдат събирани с представители на семействата си, вече получили убежище в Германия. 

Той посочи още, че се надява да бъде постигнат компромис по т. нар. „граждански застраховки“, с които от SPD искат да заместят досега съществуващата здравноосигурителна система на страната – нещо, с което консерваторите не са съгласни.

Някои се тревожат, че ако ръководството на социалдемократите не осъществи подобни ключови обещания, членовете на партията ще отхвърлят финалното споразумение. След сключването му то ще трябва да премине още едно одобрение от 443-те хиляди членове на партията.

Самата Меркел, която очаква да получи четвърти мандат като канцлер на европейския „икономически двигател“, заяви, че ще се опита да ускори преговорите със социалдемократите за формиране на стабилно правителство. По думите ѝ нейни приоритети ще са запазването на германската икономическа сила и гарантирането на социална справедливост и сигурност.

От своя страна Шулц заяви, че неделният вот го е ангажирал с това да „се бори за всички, които са гласували против“.

Въпреки това обаче депутатът от Християндемократичекия съюз (CDU) на Меркел Фолкер Буфие заяви, че според него трябва да бъдат изключени всякакви мащабни изменения в черновата.

Ключовите въпроси вече не могат да бъдат поставяни под въпрос.

„Коалиционните преговори между CDU/CSU и SPD трябва да започнат бързо“, заяви той пред германския ежедневник Bild. “Резултатът от проучвателните преговори остава. Ключовите точки вече не могат да бъдат поставяни под въпрос“, допълни той.

Самата Меркел даде да се разбере, че проектът ще формира основата на преговорите, но детайлите по много въпроси трябва тепърва да се уточняват.

И двете партии понесоха тежки загуби заради крайната десница по време на парламентарните избори през септември. Канцлерът пък допълнително отслаби позициите си след провалените коалиционни преговори със Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените, което повдигна още въпроси за политическото бъдеще на страната.

В проекта, договорен по-рано този месец, има клауза, която предвижда оценка на напредъка на следващото правителство две години след учредяването му и въвеждането на промени, ако това е необходимо. Това от своя страна разпалва спекулациите, че това е начин за вкарване в текста на възможност за евентуалното оттегляне на Меркел от поста при нужда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още