Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Уорън Бъфет трупа кеш в кризата

Това е обрат спрямо по-оптимистичните инвестиционни настроения, които компанията му Berkshire демонстрира през третото тримесечие

Уорън Бъфет трупа кеш в кризата

Дали Бъфет отново държи печеливши карти? Снимка: Bloomberg

Вече беше станало ясно, че Уорън Бъфет няма да се присъедини към манията по акциите на GameStop, но отчети пред регулаторите във вторник показват, че легендарният инвеститор все още се колебае по отношение на акциите изобщо, като неговият холдинг Berkshire Hathaway се връща към трупането на кеш, измъквайки се от пазар, който бе засегнат от глобална пандемия, високи оценки и напоследък яростни потребители на Reddit, пише Тара Лъшапел за Bloomberg. 

Още по темата
Инвестиционната активност на Berkshire през последните три месеца на 2020 г. беше навсякъде, отразявайки хаотичния и несигурен момент, в който се намира светът - и това беше преди феноменът GameStop и лудорията с меме-акциите да завладеят пазарите през последните седмици. Инвестиционната компания на Бъфет е излязла от още банкови акции, включително JPMorgan Chasе, увеличила е дела си някои фармацевтични гиганти, но се е отказала от Pfizer, съкратила е позицията си в Apple и е купила нови дялове във Verizon Communications и Chevron. Това е обрат спрямо по-оптимистичните настроения, които Berkshire демонстрира през третото тримесечие, когато бе отново нетен купувач на акции и на пръв поглед имаше бичи нагласи спрямо всичко - от производителите на лекарства и японските търговски къщи, до 5G безжичните технологии и перспективите за най-горещото технологично IPO за годината: Snowflake. По това време дори написах: „Уорън Бъфет отново харесва акциите“.

Въпреки че не знаем точно какво мисли Бъфет в момента - регулаторните отчети не обхващат януари или февруари - това трябва да стане по-ясно следващата седмица, когато милиардерът ще публикува годишното си писмо до акционерите на Berkshire. Можем обаче да извлечем няколко извода по трохите, които той остави след себе си през последните месеци.

Още по темата
На първо място изглежда, че Berkshire се придържа към компании, които имат ясен бизнес (стига да не са банки). Компанията държи акции на T-Mobile US и Verizon, които са изцяло фокусирани върху своите 5G мрежи. Може би по-забележителното е, че AT&T остана извън този залог, тъй като продължава да се бори с предизвикателствата на интегрирането на придобитата Time Warner и се опитва да извлече финансова полза от последвалото навлизане във видео стрийминга с покупката на HBO Max. Мантрата на Buffett винаги е била да купува прости бизнеси, които разбира. Дори с това се оправда при изненадващата покупка на акции на Amazon през 2019 г., инвестиция, направена не от Buffet, а от един от заместниците му. „Те търсят неща, които смятат, че разбират“, каза той на годишната среща на компанията през нея година, имайки предвид мениджърите Тод Коумс и Тед Вешлер.

Първоначално изглеждаше, че пандемията e създала условията за типичен пазар на Бъфет, като се има предвид, че деветият най-богат човек в света обикновено търси изгодни сделки чрез недолюбвани активи с потенциал за възстановяване. Вместо това, едни и същи космически оценки, които той бе уловил през последните няколко години, оставаха в сила в някои индустрии, докато други може би получиха траен удар в резултат на кризата. Търговските машинации с GameStop напоследък също показват колко се е отдалечил пазарът от 90-годишния Бъфет, който някога си бе спечелил прякора Оракулът от Омаха. Акциите на Berkshire, които не плащат дивиденти, се повишиха с 8,6% през последните 12 месеца, изоставайки от общата възвръщаемост на S&P 500 от 18%. Книжата на холдинга се представят по-лошо от индекса през последните 5 и 10 години.

Още по темата
Най-добре представящите се вложения на Berkshire през последните 12 месеца са емблематични за забележителното развитие на портфолиото й през последните години. BYD, китайски производител на електрически превозни средства, отчете петкратен ръст, следван от компанията за облачен софтуер от Силициевата долина Snowflake, която поскъпна двойно след борсовия си дебют през септември.

Също и RH, известна преди като Restoration Hardware. Това беше залог, който озадачи някои от нас, но по-късно се оказа, че е бил направен в страхотен момент. Berkshire купи щастливо RH точно преди пандемията, която подтикна заможни американци да купуват и обзавеждат втори дом в бягство от клаустрофобичния градски живот. Делът на Berkshire в RH може и да е сравнително малък - сега на стойност само 844 милиона долара - но това е с около 600 милиона долара повече, отколкото при инвестицията.

Бъфет ще сподели повече през следващата седмица, но това, което е ясно до този момент на кризата, е, че той не е инвестирал много от кеша на компанията си в размер на 146 милиарда долара. Инвеститорът, някога възхваляван заради далновидното си използване на капитала, започва да печели нова слава - този път като пестеливец. Или може би поуката е, че тези две неща вървят ръка за ръка.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 2 месеца
за света брадва , за мумиите сватба ... нищо не могат занесе на оня свят , гадове !

Още от Анализи
Трамваите се завръщат в Европа под натиска за декарбонизация