IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо влизането в управителните съвети е по-трудно за жените?

Преимуществото е на страната на мъжете, когато става въпрос за място в борд на компания, смятат експерти

17:25 | 11.02.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пред жени като Джил Одонъл-Торми съществува невидима преграда, която ги спира от това да влязат в заседателните зали на управителните съвети на фирми.

Дългогодишният изпълнителен директор на благотворителната организация Институт за ракови проучвания неуспешно се е опитвала в продължение на няколко години да получи директорски пост в публична компания. Тя е използвала връзки на свои бизнес познати, както и помощта на фирми за наемане на ръководни кадри, предлагайки своето CV, което представя десетилетния й опит като изпълнителен директор и изследовател в областта на раковите болести, разказва Wall Street Journal в свой материал.

За жените, които се опитват да получат за първи път място в управителни съвети, е много по-трудно, отколкото за мъжете, посочват експерти по подбор на персонал, както и корпоративни директори. Някои компании се опитват да решат този проблем на фона на все по-засилен натиск от акционерите си за повече жени директори. Най-голямата фирма за управление на капитали в света BlackRock Inc. този месец за първи път обяви, че компаниите, в които инвестира средства, трябва да имат поне две жени в управителните си съвети. 

Броят на дами в ръководството на компаниите от индекса S&P 500 е нараснал с едва един процент до 22% през последната година. За сравнение през 2007 този ръст е бил 16%, посочват от компанията за подбор на ръководен персонал Spencer Stuart. 

„За да получат своето първо място в корпоративен борд, жените все още трябва да преодолеят някои големи проблеми от културно естество, пред които мъжете не са изправени“, смята Бил Джордж, бивш ръководител на компанията за медицински технологии Medtronic PLC и автор на пет книги.

Много фирми също така предпочитат жени с опит в ръководството пред такива без опит, показват проучвания. Броят на дамите, които са в състава на поне четири управителни съвета на компании от индекса Russell 3000 е нараснал до 38 от 30 в периода 2012 г. - 2017 г., като някои от тях споделят, че често са търсени за участие в управлението и на други места.

„Единствените жени ръководители, които мъжете директори познават, вече са натоварени (с други – бел. ред) места в управителни съвети“, посочва още Джордж, според когото е необходимо господата да разширят кръгозора си.

В борда на Goldman Sachs Group Inc., където Джордж има място, няма жени новобранци, но за сметка на това има трима мъже. Банката назначи първата си жена директор през 2011 г., без тя да има опит с участието в корпоративни съвети. Дебора Спар напусна поста през април миналата година.

За да получат своето първо място в корпоративен борд, жените все още трябва да преодолеят някои големи проблеми от културно естество, пред които мъжете не са изправени

Липсата на опит в управителен борд е по-малък недостатък за мъжете, тъй като те обикновено имат по-добри връзки с други влиятелни мъже, посочват експерти по управление, цитирани от Wall Street Journal.

„Жените като цяло са извън доверената мрежа на съветите в публичните компании“, посочва Коко Браун, основателка на неправителствената организация Athena Alliance.

Но дори и при това положение някои сектори на бизнеса, жадни за специализирани знания, започват да приемат и жени директори без опит. „Когато управителните съвети се нуждаят от иноватори в технологиите или дигиталния сектор, ние виждаме възможности за жените без опит в управителните съвети“, посочва Джули Хемброк Даъм от консултантската фирма Spencer Stuart.

Вземете например Axon Enterprise Inc. - доставчик на високотехнологична полицейска екипировка като камери и електрошокови оръжия. Изправен пред напускането на единствената жена в състава си, управителният съвет на компанията реши да потърси за редиците си дама, която да има познания в сектора на киберсигурността.

Но по думите на съоснователя на компанията Рик Смит малкото квалифицирани жени, познати на останалите членове на борда, вече са участвали в прекалено много други управителни съвети.

Някои от жените, които имат повече такива ангажименти, се опитват да затворят създалата се пропаст между половете. Според основателката на Alexy Capital Management Кимбърли Алекси жените трябва да се подкрепят една друга в заседателните зали. Тя заема пост в борда на компанията за киберсигурност FireEye Inc., както и в ръководството на четири други фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Ами отговорът е много *** - членовете на управителния съвет се избират на база на техните знания и принос за даден бизнес. Ако приемем че, знанията зависят само от IQ на човека при два индивиди с еднакъв опит то изледванията на всички организации измерващи IQ-то показват, че сред хората с високо IQ(120+) мъжете са 10 пъти повече от жените. Всъщност 11:1 е съотношението мъже жени във висшия мениджмънт в Европа и САЩ и това съвпада с теоретичното почти напълно. Никакви форми на социален инженеринг и никакво обучение без значение от неговата продължителност не могат да увеличат твоето IQ с повече от 5 точки и всички индивиди, които имат предимство от повече от 5 ще недостижими вовек и веков. Хората се раждат с определен потенциал и умения и никакви обучения и политики не могат да преодолеят предимството, които някои хора имат по рождение, защото това предимство е резултат на много минали поколения, които са еволюирали по определен печеливш начин. В природата неща като "равенство" и "справедливост" не съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ами Господ като е сътворил жената не е имал предвид , че най важната цел в живота и трябва да бъде членството в управителния съвет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още