IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските лицензи за търговия с Huawei оскъпиха акциите на азиатските борси

Shanghai composite нарасна с 0,78%, а Shenzhen component – с 1,38%, Shenzhen composite също постигна ръст от 1,41%.

11:44 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните азиатски индекси се възстановиха от по-ранните понижения по време на последната борсовата сесия, докато инвеститорите наблюдаваха развитието на търговския фронт между САЩ и Китай преди преговорите на високо ниво между двете икономически сили.

В континентален Китай индексите се повишиха, като Shanghai composite нарасна с 0,78%, а Shenzhen component – с 1,38%. Shenzhen composite също постигна ръст от 1,41%.

В. New York Times съобщи в сряда вечерта, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да предостави лицензи, които биха позволили на американските фирми да работят с Huawei. По-рано тази година Белият дом забрани продажбите към китайския телекомуникационен гигант, позовавайки се на рискове за националната сигурност. Впоследствие влизането в сила на забраната беше отложено, за да се позволи на американските фирми да изпълнят своите договорености.

Междувременно индексът на Hang Seng в Хонг Конг отбеляза ръст с 0,09%.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 0,45%.

Индексът Topix обаче се търгуваше с понижение от 0,29%. Основните поръчки за машини в страната са спаднали за втори пореден месец през август, сочат данни на японските власти.

В Южна Корея Kospi бележи спад с 0,88%.

ASX 200 в Австралия отбеляза лек ръст с 0,01%. азия азия

Пазарите в Тайван са затворени в четвъртък поради честване на национален празник.

Инвеститорите следят за вълненията около търговските преговори между САЩ и Китай, които трябва да започнат в четвъртък. Сопред съобщение на китайския в. South China Morning Post двете страни не са постигнали напредък в преговорите на по-ниско равнище през тази седмица. В текста се казва още, че по време на дискусиите, проведени по-рано през седмицата, Китай е отказал да обсъжда въпроса за принудителния трансфер на технологии.

Материалът на изданието също така посочва, че търговските преговори на високо ниво ще бъдат съкратени до един ден, тъй като делегацията от Пекин трябва да напусне Вашингтон в четвъртък, вместо в петък, както първоначално бе планирано.

От своя страна говорител на Белия дом заяви, че „понастоящем не сме запознати с промяна в плановете за пътуването на вицепремиера“ на Китай, който е начело на делегацията.

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин тази седмица са силно очаквани. Двете най-големи икономики ше се опитат да постигнат споразумение за прекратяване на търговската война, която продължава вече повече от година.

Bloomberg News съобщи, че САЩ обмислят споразумение за отлагане на новото увеличение на митата следващата седмица в замяна на валутен договор. По-рано САЩ обявиха, че ще увеличат митата върху внос на китайски стоки на стойност 250 милиарда долара от 25% на 30% от 15 октомври. Очаква се на 15 декември в сила да влезе допълнително 15% мито за китайски внос на стойност от 160 милиард долара.

През нощта на щатската борса индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 181,97 пункта или 0,70%. Ръстове отбелязаха също S&P 500 и Nasdaq Composite, съответно с 0,91% и 1,02%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 98.80 пункта, след понижение от 0,32%.

Японската йена се търгуваше на 107,38 пункта спрямо долара. Австралийският долар се разменяше при стойност от 0,6744 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още