IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции достигнаха исторически върхове в понеделник

В Джакарта 28 души бяха ранени след срутване на втория етаж на фондовата борса

11:00 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските акции достигнаха нови исторически върхове в началото на новата седмица, следвайки положителния тренд на Wall Street от петък. Индексът MSCI Asia-Pacific, който следи представянето на книжата в азиатско-тихоокеанския регион без Япония, се повиши с 0,6% до 591,50 пункта. Така показателят достигна най-високият си връх в историята, отбелязан в края на 2007 г., съобщава Ройтерс.

Японският пазар също се движеше на положителна територия и индексът на сините чипове Nikkei 225 се повиши с 0,26% до 23 714,88 пункта. Акциите на представители на финансовия сектор поскъпнаха, но автомобилният и технологичният сектор не намериха единна посока на движение.

Ценните книжа на SoftBank затвориха търговията с повишение от 3,22% след появили се информации, че японският технологичен гигант планира да изкара на борсата своя бизнес със смартфони и с това да набере 18 млрд. долара. Това разделяне ще сложи край на трансформацията на японския телекомуникационен конгломерат в глобален технологичен инвеститор и ще представлява едно от най-големите IPO-та на страната.

В Южна Корея показателят Kospi прибави 0,29% към стойността си до 2 503,73 пункта. Книжата на Samsung Electronics успяха да поскъпнат с 0,71%, след като през по-голямата част от миналата седмица отчитаха загуби заради по-ниската от очакваното печалба за последното тримесечие.

Акциите на другия технологичен гигант SK Hynix обаче поевтиняха с 2,28%.

На борсата в Австралия измерителят S&P/ASX 200 се повиши с 0,12%, достигайки 6 077,1 пункта. Индексът беше подкрепен от големите минни компании BHP и Rio Tinto, чиито книжа се придвижиха на положителна територия съответно с 1,17% и 1,46%.

Четиримесечният връх на златото се отрази и на компаниите, чиято дейност е свързана с ценния метал. Книжата на Newcrest Mining поскъпнаха с близо 3%, а на Evolution Mining -  с 6,64%.

В Хонгконг индексът Hang Seng прекъсна с 14-дневния си възходящ маратон и се понижи с 0,08% до 31 386,14 пункта. В Континенталната част на страната настроенията на инвеститорите бяха също негативни и Shanghai Composite отчете спад от 0,54% до 3 410,49 пункта, като на този фон китайската валута се повиши до две-годишен връх.

Междувременно най-малко 28 души бяха ранени при срутване на пода на втория етаж на фондовата борса в индонезийската столица Джакарта, съобщиха информационните агенции. След кратко прекъсване обаче търговията беше подновена за следобедната сесия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още