Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Азия може да избегне хранителна криза с инвестиции за 800 млрд. долара

Населението на континента нараства и потребителите искат по-безопасна и здравословна храна

Азия може да избегне хранителна криза с инвестиции за 800 млрд. долара

Снимка:Архив на Ройтерс

Азия не е в състояние да се изхранва и се нуждае от допълнителни инвестиции в размер на 800 млрд. долара през следващите 10 години за производство на повече храна и за задоволяване на нуждите на региона, предава CNBC.

Населението в Азия нараства и потребителите изискват по-безопасна, здравословна и по-устойчива от гледна точка на добив храна.

В доклад на Food Food Challenge се прогнозира, че разходите за храна на континента ще нараснат повече от два пъти - от 4 трлн. долара през 2019 г. до над 8 трлн. долара до 2030 г.

"Ако тази инвестиция не се осъществи, ние вярваме, че индустрията ще изпита сериозни проблеми да удовлетворява търсенето, което ще доведе до проблеми с изхранването на населението на Азия", посочват авторите на доклада, съставен от PwC, Rabobank и инвестиционната компания Temasek от Сингапур.

„Азия не е в състояние да се изхранва, разчитайки на вноса, преминаващ през дълги вериги за доставки от Америка, Европа и Африка“, казва се още в доклада, публикуван на 20 ноември.

Още по темата

Подобни данни бяха публикувани и в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие от 2018 г. „Като цяло страните в Латинска Америка, Източна Африка и Южна Азия са нетни износители на храни, докато повечето от останалата част от Азия и Африка остават нетни вносители на храни“, казва се в основния документ за статистиката и тенденциите в международната търговия.

Това означава, че Азия разчита в голяма степен на други страни, за да задоволи една от основните си нужди.

„Храната, това е чувствителна тема, много войни и много вътрешни въстания са се водели за храна в историята на региона. И това вероятно ще продължи да бъде така “, заявява Ричард Скинър от PwC . „Ние сме твърде зависими от другите както за нашата технология, така и за нашата храна. И ако не разрешим това, ще има проблеми", допълва той.

Промените в климата и увеличаването на населението също ще допринесат за проблемите в региона, причинявайки проблеми с доставките и променливост в цените. От една страна, екстремното време може да намали добивите на културите и да промени плановете за засаждане, казва се в доклада. Очаква се също количеството обработваема земя на глава от населението в Азия да намалее с 5% до 2030 г.

Междувременно, според доклада, населението на Азия може да нарасне с приблизително 250 млн. души през следващото десетилетие.

„Изменението на климата, увеличаването на населението, по-взискателните потребители, всички тези фактори заедно съставляват доста страшна картина“, казва Скинър и добавя: „Ако не решим тези проблеми, след 10 години ще бъдем в много лошо положение“.

Има възможност за инвестиции в размер на 800 млрд. долара в азиатската хранително-вкусова промишленост, които трябва да бъдат запълнени през следващото десетилетие, казва Скинър и допълва, че технологиите и иновациите в сектора ще бъдат ключови.

„Най-големите възможности за селскостопанския и хранително-вкусовия сектор в Азия вероятно се намират в Китай“, казва Анюж Махешвари от Temasek. Това е така, защото селскостопанските компании, които използват технологии за интелигентна автоматизация, набират скорост в страната, добави той.

Например, базираната в Шънджън DJI произвежда селскостопански дронове, които пръскат с пестициди и торове, и откриват огнища на болести. Китайската технологична фирма притежава дял от над 70% от световния пазар на граждански безпилотни дронове през 2018 г., според компанията за анализи на дронове Skylogic Research.

Ето защо китайските градове като Шънджън, Пекин и Шанхай могат да бъдат потенциални центрове за иновации в хранително-вкусовата промишленост, казват авторите на доклада.

Сингапур и индийският град Бангалор също са характеризирани като центрове на хранително-вкусовата промишлрност.

„Може би един ден потребителите ще изберат (и плащат повече за) хранителен продукт, защото той носи печат за одобрение в Сингапур или Бангалор“, казва се в доклада.

Надписът „Произведено по сингапурска технология“ може да се превърне в надеждна регионална отличителна черта за храните в Югоизточна Азия в следващите години. 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 9 месеца
Населението на Азия е 4,5 млрд души.След като правят по толкова много деца
естествено ,че половината ще гладуват.Ако Европа стигне 1-1,5 млрд и тя
ще гладува и това може да стане реалност след като приеме големи емигрантски маси от Африка и Азия.

Още от Азия
Разпродажбите при самолетните акции помрачиха настроението на борсите в Азия