IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: САЩ и Китай рестартират търговските преговори

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин и китайският вицепремиер Лю Хъ са провели няколко лични телефонни разговора

20:01 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс</p>

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай се опитват да рестартират преговорите, целящи да предотвратят глобална търговска война между двете най-големи икономики в света, предава Bloomberg, позовавайки се на двама източника, запознати с темата.

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин и китайският вицепремиер Лю Хъ са провели няколко лични телефонни разговора, опитвайки се да намерят начини за подновяване на търговските преговори, предава още агенцията. Разговорите им обаче са на начален етап и няма финализиран нито график, нито теми, които да бъдат обсъждани. Няма и ясен формат на предстоящите официални преговори. Според източниците на агенцията има принципно съгласие, че трябва да се проведат повече преговори.

Преговорите за решаването на търговския спор между САЩ и Китай са в застой от няколко седмици, тъй като и двете страни отказаха да отстъпят от позициите си. Според трети източник, който също е пожелал да говори при условия на анонимност, още през тази седмица ще се състоят преговори между високопоставени американски представители за заеманата от Китай търговска позиция.

Следващата вълна от наказателните мита на САЩ спрямо Китай може да бъде въведена още в сряда, когато могат да започнат да бъдат обмитявани китайски стоки за още 16 млрд. долара, уточнява още агенцията. Властите в Пекин обещаха обаче да отговорят незабавно със аналогичния размер на мита за внасяните в Китай американски стоки.

Според агенцията пречка пред полаганите от Манучин усилия е по-твърдата линия на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, в чиито правомощия е текущото разследване по Параграф 301 от Търговския закон от 1974-а година, което е в основата и на високите мита. Според него Китай краде американски технологии и са необходими високи мита за компенсиране на възникналите щети.

След оповестяването на новината американските борси поеха нагоре, офшорният юан изтри предишния спад, а доларът също поскъпна. 

По-рано днес в интервю за Bloomberg Стивън Мур, старши сътрудник на Heritage Foundation и бивш икономически съветник на кампанията на Доналд Тръмп, предсказа, че САЩ ще постигнат сделка с Китай преди края на годината. Мур прогнозира, че в случай че Тръмп успее да победи в търговския спор, това всъщност ще доведе до по-свободна търговия, с по-ниски мита и по-ниски търговски бариери, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте повече в коментара му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още