IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за Китай отново натежаха на азиатските индекси

Водещите борсови показатели останаха без единна посока, докато инвеститорите следяха реакциите след публикуваните данни през деня

12:32 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион останаха без единна посока в сряда, докато инвеститорите следяха реакциите след публикуваните данни за фабричната активност в Китай през май, съобщи CNBC.

В континентален Китай измерителят Shanghai Composite приключи търговската сесия със спад от 0,13% до 3182,16 пункта, а показателят Shenzhen Component - с увеличение от 0,205% до 11 551,27 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng намаля с 0,56% до ниво от 21 294,94 пункта.

Данните по-рано показаха, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin в Китай е нараснал от 46 пункта през април до 48,1 пункта през май - ниво, което продължава да е под границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението. Резултатът е под очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за ниво от 49 пункта.

В предходната търговска сесия статистиката за китайските фабрики отново натежа на инвеститорските нагласи. Данните във вторник показаха, че китайските фабрики са продължили да преминават през затруднения и през май, макар че по-бавният темп, с който се свива активността им, предполага, че най-лошият период от сегашния икономически спад може би наближава своя край. Индексът на мениждърите по поръчките (PMI) е нараснал от 47,4 пункта през април до 49,6 пункта през май.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,65% до 27 457,89 пункта, докато индексът Topix нарасна с 1,36% до 1938,64 пункта.

Активността на японските производители е записала най-бавния си темп на растеж от три месеца насам през май, когато строгите противоепидемични мерки в Китай влошиха проблемите на снабдителните вериги и увеличиха рисковете за икономическите перспективи, стана ясно в сряда.

Производителите са отчели нов ръст на разходите, предизвикан от поскъпналите суровини и материали, включително петрол и чипове.

Австралийският показател S&P/ASX 200 добави 0,32% към стойността си, достигайки 7234 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия е записал повишение от 0,8% на тримесечна и от 3,3% на годишна база до края на март. Резултатът е надминал очакванията, както и средното предпандемично равнище от около 2%.

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу може да приеме данните като потвърждение на необходимостта от предприемане на по-ястребова* позиция, след като миналия месец регулаторът одобри първото си лихвено повишение от над десетилетие.

Борсите в Южна Корея бяха затворени в сряда поради отбелязването на национален празник. В сряда бяха публикувани и данните за южнокорейския внос, считани като индикатор за представянето на най-големите страни износителки в света. Статистиката показа, че износът е записал ръст от 21,3% на годишна база през май до 61,52 млрд. долара. За сравнение - прогнозите на икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение от 19,3%, докато увеличението през април е било в размер на 12,9 на сто.

Индексът на MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отчете спад от 0,45 на сто.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 101,981 пункта. Един щатски долар се обменяше срещу 129,40 японски йени, а австралийският долар се разменяше срещу 0,7174 щатски долара.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,42% до 117,24 долара за барел, докато цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,45% до 116,34 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още