IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония предвижда рекорден бюджет за отбрана през 2018 г.

Голяма част от увеличението на средствата е предназначено за покриване на разходите за американската наземна противоракетна система

12:32 | 16.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония предвижда рекорден бюджет за отбрана в размер на 5,19 трлн. йени (46 млрд. долара) за следващата бюджетна година, за да укрепи противоракетната си защита срещу заплахите на севернокорейските ракети, предава Франс прес, като се позовава на японския в. "Никей".

Това ще бъде шестата последователна година на увеличаване на разходите за отбраната в страната.

Според изданието голяма част от увеличението е предназначено за покриване на разходите за американската наземна противоракетна система.

Миналата седмица японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви, че Страната на изгряващото слънце предвижда да купи от САЩ и крилати ракети с голям обсег. Това решение е спорно, защото японската пацифистка конституция забранява използването на сила за разрешаване на международни спорове.

Като цяло бюджетът на Япония за фискалната 2018 г. ще е в размер на 97,7 трлн. йени (867 млрд. долара). В него се увеличават и разходите в социалната сфера, в това число и тези за здравеопазването, допълва ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още