IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония разпусна парламента и се насочи към нови избори

Избирателите ще искат да видят правителство с планове за решителни действия, с които да се сложи край на пандемията и да се възстанови икономиката

10:37 | 14.10.21 г.
<p>
	Mинистър-председателяt Фумио Кишида. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Mинистър-председателяt Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg

Япония разпусна парламента си в четвъртък, подготвяйки сцената за избори в края на месеца, които ще изправят министър-председателя Фумио Кишида срещу непопулярна опозиция в битка за това кой по-добре ще изправи на крака ударената от пандемията икономика, съобщава Ройтерс.

Кишида се радва на разумна обществена подкрепа 11 дни, след като зае поста, показват проучванията. Това говори добре за постигането на целта му да запази мнозинство в долната камара за Либералдемократичната му партия и коалиционния му партньор „Комейто“.

„Искам да използвам изборите, за да кажа на хората какво се опитваме да направим и към какво се целим“, каза Кишида пред репортери.

По повод 11-те си дни като премиер Кишида заяви: „Имах много натоварена програма, но странното е, че не се чувствам изморен – чувствам се удовлетворен“.

Избирателите ще искат да видят правителство с планове за решителни действия, с които да се сложи край на пандемията и да се възстанови икономиката. Скорошно проучване на вестник Sankei показа, че около 48% от анкетираните казват, че искат администрацията на Кишида да работи най-вече върху коронавируса, а след това върху икономическото възстановяване и заетостта.

Партията на Кишида насърчава усилията му, свързани с мерките срещу коронавируса, включително предоставяйки перорални антивирусни лекарства тази година, както и визията му да се реализира „нов капитализъм“, който се фокусира върху икономическия растеж и преразпределението на богатството.

Управляващата партия призова и за остро увеличение на разходите за отбрана, за да се придобият средства за унищожаване на балистични ракети на фона на все по-агресивната позиция на Китай към Тайван.

Най-голямата опозиционна партия – Демократическата партия, водена от Юкио Едано, открои въпроси като подкрепата си за еднополовите бракове и различните фамилни имена на двойките.

Либералдемократите остават социално консервативни и макар че има постигнат напредък по LGBT правата в обществото, Кишида заяви, че не подкрепя еднополовите бракове.

Най-голямото предизвикателство за Демократическата партия е ниският им рейтинг на подкрепа. Скорошно проучване на ежедневника Asahi Shimbun показа, че само 13% от избирателите планират да гласуват за партията, което е доста под подкрепата от 47% за либералдемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още