IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония за първи път доби шистов петрол

От находището могат да бъдат добити до 100 млн. барела петрол, което представлява около 10% от годишното потребление в страната

11:26 | 03.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Япония за първи път доби шистов петрол

Японската компания Japan Petroleum Exploration Co. за пръв път в историята на страната успя да осъществи добив на течни леснозапалими шисти, известни и като шистов петрол, съобщи японската телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

Пробният сондаж в находището „Аюкава“, което се намира край град Джурихонджо в японската префектура Акита, разположена в северозападната част на най-големия японски остров Хоншу, започна в понеделник.

Представители на Japan Petroleum Exploration посочиха, че шистовият петрол се намира на дълбочина от 1 800 метра и за да стане възможен добивът, върху планинските скали се излива киселина, за да омекне камъкът.

След около два дни специалистите успели да извлекат течни леснозапалими шисти. „Постигнахме целта си за добив, сместа от суров петрол и киселина постепенно започна да излиза“, отбелязаха представители на компанията, представяйки пред журналистите колба с получената течност.

Следващият етап е пречистване на получената смес за отделяне на петрола.

От Japan Petroleum Exploration уверяват, че от находището могат да бъдат добити до 100 млн. барела петрол, което представлява около 10% от годишното потребление на суровината в Япония.

Въпреки незначителните запаси в находището специалистите се надяват, че систематизирането на процеса на разработване на течни леснозапалими шисти ще позволи да бъде структуриран процесът за добив на шистов петрол и на други места, което на свой ред може да помогне за силно намаляване на зависимостта на Япония от външните доставки на „черно злато“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Икономика без енергия не става! Готови са на всичко:"В Япония за пръв път след аварията на Фукушима-1 ще бъде построена нова атомна електроцентрала. Компанията оператор Джей пауър е взела решение да възобнови строителството на станция Ома в префектура Аомори, което беше преустановено след събитията от март 2011 г. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС официален представител на компанията. Той посочи, че работата на обекта вероятно няма да може да започне през тази зима. Решението да се възобнови строителството на АЕЦ Ома е било взето, след като компанията-оператор е получила за това съгласието на местните власти. В понеделник министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юкио Едано заяви, че станцията няма да започне работа преди да премине проверка от специална правителствена комисия. Строителството на обекта е започнало през 2008 г. и е било планирано да бъде завършено до ноември 2014 г."Аг. "Фокус"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
за да стане възможен добивът, върху планинските скали се излива киселина, за да омекне камъкът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
wenci
преди 11 години
Японците могат да си го позволят вече - радиация си имат, земетресения ежедневно - Така че малко киселина в земята няма да го усетят.Само нивото на океана малко е притеснително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още