IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските акции завършиха годината на червена територия за първи път от 2011 г.

Пониженията в Япония бяха повлияни главно от публикуваното обобщение от Централната банка на Япония за рисковете пред икономическата активност

11:20 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато останалите големи азиатски борси приключиха петъчната сесия на зелена територия, акциите на Токийската фондова борвса завършиха с понижения годината за първи път от 2011 г. насам, съобщва CNBC. 

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отбеляза спад от 62,85 пункта, или 0,31%, до 20 014,77 пункта. Понижението идва на фона на двете поредни сесии, в които показателят отчете повишения.

Спадът на Nikkei бележи първата годишна загуба от 2011 г. насам, тъй като японските пазари няма да работят на 31 декември (понеделник) и днешната сесия беше последната за тази година.

Пониженията в Япония бяха повлияни главно от публикуваното обобщение от Централната банка на Япония от нейното декемврийско заседание във връзка с паричната политика, в което се отбелязват рисковете за икономическата активност.

По отношение на световната икономика банката отбелязва, че кривата на рисковете е насочена надолу.

На китайските пазари континенталният измерител Shanghai Composite се повиши с 0,44 на сто до 2493,90 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng отбеляза ръст от 25,32 пункта до 25 504,20 пункта.

В четвъртък китайската технологична компания Huawei обяви, че очаква ръст на приходите за настоящата година в размер на 21%.

По думите на ротационния изпълнителен директор Гуо Пин компанията си е осигурила 26 договора за 5G и очаква производството на смартфони през 2018 г. да премине прага от 200 млн. бройки.

Китайският технологичен гигант е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и вторият по големина производител на смартфони. Компанията обаче стана обект на международен натиск тази година, след като САЩ и техните съюзници Австралия и Нова Зеландия започнаха да ограничават покупките на нейно оборудване заради притеснения за националната сигурност, които Huawei отрича.

азия азия

Южнокорейският индекс Kospi прибави 12,60 пункта към стойността си като приключи деня на ниво от 2041,04 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 се повиши с 1,02% до 5654,30 пункта. Акциите на Australia and New Zealand Banking Group и Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха съответно с 2,70% и 2,25 на сто, докато цената на книжата на Westpac и National Australia Banka се повиши съответно с 2,98 на сто и 2,66%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още