IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Азия останаха предпазливи на фона на геополитически рискове

Северна Корея е изстреляла четири балистични ракети в ранните часове на понеделник, което обаче не успя да разклати индексите

11:51 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари започват седмицата относително стабилно въпреки опасенията заради нарастващите геополитически рискове в Азия след новия опит с балистични ракети на Северна Корея, съобщава CNBC.

Северна Корея е изстреляла четири балистични ракети в ранните часове на понеделник. След среща на постоянния комитет на Съвета по национална сигурност и.д. президентът на Южна Корея Хуан Кьо-ан коментира, че изстрелването на ракетите е „реална и непосредствена заплаха за сигурността на нашия народ“.

Основният японски индекс Nikkei 225 финишира със спад от 0,46% до 19 379,1 пункта, а южнокорейският Kospi се възстанови от по-ранната загуба, като приключи с ръст от 0.13% до 2 081,36 пункта.

Австралийският ASX 200 нарасна с 0,3% до 5 746,5 пункта, след като продажбите на дребно се повишиха с 0,4% на месечна база през януари, отговаряйки на очакванията, публикувани в Ройтерс.

Китайските континентални пазари също се повишиха, като Shanghai composite прибави 0,5% към стойността си до 3 234,4 пункта, а Shenzhen composite се повиши с 1,18% до 2 025,5 пункта. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,28% в средата на следобедната сесия.

Източник: CNBC

Промишлеността в Китай започва 2017 г. със стабилно представяне. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 51,3 пункта през януари до 51,6 пункта през февруари. Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха стойността да остане без промяна. Вече седем поредни месеца измерителят се задържа над границата от 50 пункта, която разделя свиването от експанзията.

Китайският премиер Ли Къцян заяви по време на годишната среща на парламента, започнала в неделя, че Китай ще разшири своята икономика с около 6,5%, в сравнение с целта за растеж от 6,5 до 7 на сто, определена миналата година.

Също така стана ясно, че бюджетът на Китай за отбрана за тази година ще бъде увеличен с около 7 процента спрямо 2016 г., почти с толкова, колкото и миналата година (7,6 процента). Очакванията са годишният бюджетен дефицит на страната да бъде в размер на 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

По време на азиатската търговия цените на петрола се понижиха. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,75% до 52,93 долара за барел, докато тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,68% до 55,53 долара за барел.

Доларовият индекс се търгува на ниво от 101,48%, след като се понижи от нивата от 102 пункта от миналата седмица, подкрепени тогава от коментарите на ръководителката на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън за повишаване на лихвите.

Йената поскъпна спрямо американската валута до 113,72 йени за долар, а австралийският долар се разменяше за 0,7587 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още