IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността в Китай демонстрира добро представяне в началото на 2017 г.

Бизнес активността в сектора се ускорява през февруари, показват PMI индексите

09:56 | 01.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишлеността в Китай започва 2017 г. със стабилно представяне, съобщава Wall Street Journal. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 51,3 пункта през януари до 51,6 пункта през февруари. Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха стойността да остане без промяна. Вече седем поредни месеца измерителят се задържа над границата от 50 пункта, която разделя свиването от експанзията.

Повечето подиндекси се повишават, включително тези за новите поръчки, продукцията и износа.

Частният индекс на икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) също в сферата на промишлеността показа ускоряване на активността, като PMI индексът расте от 51 пункта през януари до 51,7 пункта през февруари. Това проучване се фокусира върху по-малки частни предприятия. 

Подобрените данни за промишлеността през февруари дават на властите в Пекин повече пространство за справяне с финансовите рискове и за продължаване на реформите, коментира WSJ. Въпреки това е възможно напредъкът по преструктурирането на държавните компании и по свиването на задлъжнялостта на местните власти да бъде отложен до есента, когато се обявяват назначенията на ключови фигури във властта (тогава ще се проведе Конгресът на Народната партия на Китай, б. ред.).

„Предвид стабилността в икономическата активност смятаме, че паричната политика постепенно ще се затегне. Ключова тема ще остане свиването на балоните на пазара“, коментира Джоу Хао, икономист в Commerzbank.

В сряда също така беше публикуван и официалният доклад за активността в сектора на услугите, който показа, че PMI индексът се понижава от 54,6 пункта през януари до 54,2 пункта през февруари.

В неделя при откриването на сесията на китайския парламент се очаква да бъде обявена целевата стойност на икономическия ръст за тази година. Според WSJ тя ще бъде понижена до 6,5% от сегашния диапазон между 6,5% и 7%. През 2016 г. китайската икономика отчете повишение от 6,7 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още