Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Какви посещения направи екипът на СЗО, който разследва произхода на коронавируса?

Делегацията е посетила лаборатория в Ухан, за която някои теоретици предполагат, че е изпуснала вируса, под засилена охрана и без медийно присъствие

Какви посещения направи екипът на СЗО, който разследва произхода на коронавируса?

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Екипът на Световната здравна организация (СЗО), който разследва произхода на коронавируса, е посетил лаборатория в Ухан, за която някои теоретици предполагат, че е отговорна за изпускането на вируса, причинил пандемията, съобщава FT.

Силно охраняваният екип от експерти е придружен от ограденото крило на хотела си до Института по вирусология в Ухан в сряда от делегация, включваща охраната в цивилно облекло, както и служители на външното министерство на Китай.

Петер Дажак, член на екипа и ръководител на неправителствената организация EcoHealth Alliance, коментира пред журналисти, че експертите на СЗО „задават всички въпроси, които трябва да бъдат зададени“.

Екипът от епидемиолози, зоолози, вирусолози и експерти по обществено здраве има за задача да разреши политически натоварения въпрос за това как Sars-Cov-2, вирусът, причиняващ Covid-19, е заразил хората.

Много критици на Китай, вкл. бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, твърдят, че огнището в Ухан може да е резултат от случайно изтичане по време на експерименти с коронавируси на прилепи в Института по вирусология в града. Институтът и Пекин яростно отричат тези обвинения.

Освен доказателства за генетично подобен щам на коронавирус при прилепите, много въпроси относно произхода на вируса остават без отговор, включително дали е участвал междинен вид гостоприемник.

След приключването на 14-дневната му карантина в хотел в Ухан миналия четвъртък, екипът е посетил пазара за морски дарове в Хуанан, свързан с първия известен клъстер от инфекции, както и болници, лекували ранни случаи, център за изследвания на болести по животните и провинциалния център за контрол на заболяванията.

Още по темата

Критиците изразяват опасения, че дългото забавяне преди СЗО да получи достъп до тези места би затруднило намирането на убедителни доказателства по време на двуседмичните посещения на място.

Местните власти например демонтираха и санираха пазара в Хуанан в началото на миналата година. Посещението на пропагандна изложба, възхваляваща отговора на Ухан на огнището, породи обвинения, че следователите на СЗО са прекалено уважителни към Пекин.

CGTN, международното подразделение на държавната телевизия в Китай, отхвърли обвиненията, че разследването е централно ръководено. Медията посочва, че дестинациите в маршрута са поискани от СЗО и липсата на медии по време на посещенията е да се избегне „разсейване“.

Служител на медията обаче коментира пред FT при условие за анонимност, че старши редактори са инструктирали журналистите да не интервюират експертите на СЗО без одобрение от китайското външно министерство.

СЗО подчертава, че разследването се занимава предимно със събиране на информация за предотвратяване на огнища. Разследващите обаче се сблъскват с трудната задача да пресеят фактите от измислиците при множеството теории за произхода на вируса.

Китайски служители предполагат, че огнището в Ухан е възникнало след доставка на замразени храни или опаковки. Международните вирусолози смятат, че това е малко вероятно.

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън избягва да критикува СЗО или да подкрепя някаква конкретна теория за произхода на вируса, но призова миналата седмица за „стабилно и ясно“ разследване.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Връщайки се към събитията една година назад и имайки опита от това как се разпространяваше заразата като темп в началния период и след това и в Европа и в САЩ и във всички други страни по света, сега ми е трудно да приема тезата, че едни китайски туристи и бизнесмени са заразили целия свят. По скоро не са били само те.
1
 
1
 
2
преди 5 месеца
Малко преди "проверката" ....https://***.zerohedge.com/covid-19/china-scrubs-critical-wuhan-lab-data-deletes-300-studies-including-research-batwoman
2
 
0
 
1
преди 5 месеца
Разследвали...Те са там за да замазват не да разследват !

Още от Азия
Hang Seng се върна към пониженията с разпродажби в технологичния сектор