IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намалява данъците за чуждестранните компании

Печалбите на чуждестранните компании, които при известни условия направят бъдещи инвестиции в Китай, няма да бъдат облагани с данъци

19:55 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай реагира на световната конкуренция за привличането на нови инвестиции, подхранвана от американската данъчна реформа.

Засега чуждестранните компании няма да трябва да плащат данъци върху печалбите, които реинвестират в страната. Това решение ще „насърчи растежа на чуждестранните инвестиции, ще подобри качеството на чуждестранните инвестиции и ще насърчи чуждестранните инвеститори да разширяват непрекъснато вложенията си в Китай", заяви финансовото министерство в Пекин, цитирано от DPA.

Според министерството мярката цели да се експлоатират по-активно чуждите инвестиции, да се насърчават и да се подобрява качеството им. За да добият съответното право чуждестранните компании трябва да инвестират в одобрен от правителството списък със сектори, които Пекин иска да развива по-специално.

Освобождаването от данъка ще се прилага с обратна сила от 1 януари 2017 г. Следователно фирмите, които вече са платили данъци през отминаващата година, ще могат да изискват възстановяването им.  

Стандартният корпоративен данък в Китай е 25%. За да се възползват от новооткритите данъчни отстъпки, чуждестранните компании трябва да отговарят на няколко изисквания. Те включват преки инвестиции в индустрии, насърчавани от правителството в Пекин. Също така парите трябва да се насочват директно към компаниите.

Чуждестранните инвестиции в Китай са нараснали само с 1,9 на сто през първите десет месеца на годината в сравнение със същия период на 2016 година. През ноември обаче настъпи внезапен 90-процентов скок, който тласна нагоре показателя до 9,08 процента увеличение за първите 11 месеца на 2017 година.

Според експерти Китай е подложен на натиск поради амбициозната данъчна реформа на САЩ, приета малко преди Коледа. Данъчните промени на администрацията на Доналд Тръмп, включително намаляването на корпоративния данък от 35 на 21 процента, се очаква да насърчат американските компании, които в момента декларират печалбите си в чужбина, да ги върнат обратно в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още