IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще наложи ответни мерки, ако САЩ въведат мита върху вноса на стомана

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос заяви, че страната може да наложи квоти върху вноса на алуминий и стомана

11:21 | 17.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай заяви, че предложените от САЩ мита върху вносни продукти от стомана и алуминий са безпочвени и че заслужава правото да отговори със същото, ако те бъдат наложени, предава Bloomberg.

Препоръките на САЩ, представени от министерство на търговията в петък, не съответстват на фактите, казва в изявление Уан Хъдзюн, ръководител на бюрото за търговски разследвания в китайското министерство на търговията.

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос заяви, че страната може да наложи квоти върху вноса на алуминий и стомана, включително мито от поне 24% върху вноса на стомана от всички страни. Макар че това е най-силната индикация досега, че администрацията на президента Доналд Тръмп е готова да предприеме действия по протекционистката  у програма, Рос заяви, че „не би ни изненадало“, ако на мерките бъде отговорено.

САЩ вече имат прекомерни защити върху местните продукти от желязо и стомана, заяви Уан.

„Ако финалното решение се отрази на интересите на Китай, Китай със сигурност ще вземе необходимите мерки, за да защити собствените си права“, каза Уан.

Американските стоманодобивни компании и профсъюзи в сектора отдавна искат от Тръмп да изпълни обещанието си да защити индустрията. Търговските партньори на Китай от години се оплакват, че тамошната индустрия нечестно се възползва от държавни субсидии и прави ценови дъмпинг на продуктите си.

Макар че Китай допринася само с около 1% в американския внос на стомана, Пекин може се обърне към Световната търговска организация, ако САЩ предприемат действия – процес, който може да отнеме години.

Вместо мита върху целия внос Тръмп може да избере „по-оперативен“ подход, заяви Рос на среща с депутати тази седмица. По отношение на стоманата например президентът може да избере опцията, с която ще се вдигне митото върху 53% от вноса от 12 страни – списък, който включва Китай, Русия, Индия и Южна Корея – но позволява изключения за съюзници като Япония, Германия и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още