Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китайският бенчмарк Shanghai composite изпъкна днес с ръст от над 5%

Сред основните борсови показатели единствено австралийският бенчмарк ASX 200 се противопостави на регионалната положителна тенденция

Китайският бенчмарк Shanghai composite изпъкна днес с ръст от над 5%

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесиите си в понеделник предимно на зелена територия, като най-голям оптимизъм се забелязваше е континентален Китай, информира CNBC.

Измерителят Shanghai composite се повиши с 5,71% до 3332,88 пункта, докато  показателят Shenzhen composite добави 4,09% до ниво от 12 941,72 пункта.

Джаксън Уон, директор на отдела за управление на активи в Amber Hill Capital, каза, че „бичите настроения“ към китайските акции „са двигател на пазарите“.

Още по темата

Уон поясни, че "внезапният скок" в обема на търговията повишава очакванията на инвеститорите, че "наближава нов бичи период". Една от причините за тези настроения според него е, че страната е по-малко засегната от коронавирусната епидемия в момента.

„Пазарът продължава да вярва, че Народната банка на Китай ще засили икономическите си стимули, както се вижда от скорошната кредитна и парична експанзия на Китай“, каза Хао Хон, изпълнителен директор и ръководител на научните изследвания от BOCOM International. Въпреки това той предупреждава: "В Китай бикът идва толкова бързо, колкото си и тръгва".

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 4,04% до 26 398,93 пункта.

Измерителят Nikkei 225 в Япония се покачи с 1,83% до 22 714,44 пункта, докато индексът Topix добави 1,6% до 1577,15 пункта. Показателят Kospi от Южна Корея напредна с 1,65% до ниво от 2187,93 пункта.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 се противопостави на регионалната тенденция, като затвори с понижение от 0,71% при 6014,6 пункта.

Към 11:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,57 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,697 щатски долара.

Оптимистичните ходове в регионален мащаб бяха осъществени, въпреки че от Световната здравна организация заявиха в събота, че рекордните повече от 200 000 случаи на коронавирус са били потвърдени за 24-часов период.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай даде зелена светлина за ваксиниране и на деца от 3 до 17 години