IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористична заплаха от „Ислямска държава“ рискува евакуацията в Афганистан

Ситуацията със сигурността на място в Кабул се влошава значително, според информация на Пентагона, представена пред Конгреса

11:31 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Група хора се качват на военен самолет на международното летище в Кабул, за да напуснат страната. <em>Снимка: EPA/MSgt. Donald R. Allen</em></p>

Група хора се качват на военен самолет на международното летище в Кабул, за да напуснат страната. Снимка: EPA/MSgt. Donald R. Allen

Терористичните заплахи застрашават мащабните усилия за евакуация на САЩ в столицата на Афганистан, съобщили са представители на Пентагона пред Конгреса, предава онлайн изданието Politico, като се позовава на трима помощници в Конгреса и друг неназован източник.

Ситуацията със сигурността на място в Кабул се влошава значително заради нови терористични заплахи, този път от клона на организацията „Ислямска държава“ в Афганистан, известен като ISIS-K.

Групата се насочва към атаки срещу летища и военни и търговски самолети, евакуиращи хора от столицата, казват източниците.

Прозорецът за евакуация се стеснява заради новите заплахи, според оценката на Пентагона. Това е потенциална мотивация за военните да приключат операцията си до края на седмицата, казва един от източниците на медията.

Представители на Министерството на отбраната на САЩ са уведомили служителите на Конгреса, че се опитват да смекчат заплахите. Друг служител на отбраната на САЩ казва, че вратите на летището са затворени поради заплахите за сигурността.

„САЩ бяха прозрачни, че съществува активна и продължаваща заплаха от „Ислямска държава“. Въпреки това американските военни могат да продължат мисията, стига да ни бъде наредено да бъдем там, и няма да прекратим мисията в отговор на заплаха от „Ислямска държава“, коментирал е говорителят на Централното командване на САЩ капитан Бил Урбан.

„Ние продължаваме да бъдем изключително бдителни по отношение на тази продължаваща заплаха и ще предприемем всички необходими мерки за защита на нашите сили и евакуираните, докато продължаваме мисията“, посочил е още той.

От неделя САЩ насочват американските граждани и притежателите на зелена карта към Министерството на вътрешните работи, за да могат да бъдат придружени до летището, казват служителят на отбраната и един от източниците на медията. От понеделник обаче дори гражданите на САЩ трудно преминават по пътя към летището, допълва източникът, като цитира доклади за няколко самолета, които са излетели без да бъде запълнен техният капацитет за пътници.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън потвърди датата на изтегляне на САЩ от Афганистан – 31 август, дори когато нарастват опасенията относно възможността американски граждани и афганистански съюзници да бъдат изоставени там. Законодатели и от двете партии призовават Байдън да обмисли удължаване на срока, за да се гарантира, че всички американци и афганистанските им съюзници са безопасно евакуирани. Президентът обаче подчертава за терористичните заплахи за летището, които оставят американските военни уязвими.

Байдън говори дълго за заплахата от ISIS-K в Белия дом във вторник. Според него поддържането на присъствие на войски след 31 август би представлявало значителна заплаха за американците, работещи по процеса на евакуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още