IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Япония договориха 99% безмитна търговия


Търговското споразумение - първото след Brexit за Лондон, ще се прилага от началото на следващата година

12:56 | 11.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японските автомобили ще продължат да се внасят без мита във Великобритания. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Японските автомобили ще продължат да се внасят без мита във Великобритания. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания и Япония постигнаха търговска сделка. Тя трябва да се прилага от 1 януари 2021 г., съобщи Министерството на търговията на Великобритания в петък в Лондон. 



Първото споразумение от напускането на Европейския съюз в началото на годината гарантира, че 99 процента от британския износ за третата по големина икономика в света ще бъдат безмитни.

Сделката, която се очаква да увеличи БВП на Великобритания с 0,07% в сравнение с нивата от 2018 г. през следващите 15 години, беше принципно договорена от министъра на международната търговия Лиз Тръс и японския външен министър Тошимицу Мотеги в петък, се казва в изявление на британското правителство, цитирано от Bloomberg.

Постигането на съгласие с третата по големина икономика в света бе приоритет за премиера на Великобритания Борис Джонсън, който бърза да демонстрира способността си да подписва търговски сделки като независима държава - ключова част от кампанията за Brexit, която той ръководеше. Обединеното кралство се възползва досега от споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония и се нуждаеше от договорка, за да избегне митата върху търговията с азиатската страна в края на годината.




Търговията с Япония може да нарасне с около 15,2 милиарда паунда (около 16,5 милиарда евро) годишно след споразумението, се казва в съобщението.

Дигиталното споразумение и това за данните са далеч отвъд разпоредбите на търговското споразумение на ЕС с Япония и подкрепят британските финтех компании, работещи в азиатската държава, пояснява министерството.


Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Моментът на сключване на споразумението с Токио е коз в ръцете на Джонсън, който се нуждаеше спешно от успех на фона на влезлите отново в задънена улица преговори между Лондон и Брюксел за споразумение за свободна търговия след края на преходната фаза за Brexit в края на годината. Преговорите се влошиха рязко тази седмица на фона на британския план за нарушаване на международното право заради договора за развод. Този ход влоши преговорите и увеличи шанса да не бъде постигната търговска сделка до 31 декември, когато Великобритания ще напусне споразуменията за преход след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още