IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателите в Шри Ланка започнаха процедура по избор на нов лидер

Избраният ще трябва да завърши мандата на избягалия в чужбина и подал оставка досегашен президент на страната

19:30 | 16.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Законодателите в Шри Ланка се събраха днес, за да започнат избора на нов лидер, който да завърши мандата на избягалия в чужбина и подал оставка досегашен държавен глава, предава Асошиейтед прес.

Оставката на президента беше предшествана от масови протести заради икономическия срив на страната, пише БТА.

През вчерашния ден премиерът на Шри Ланка положи клетва като временен президент, докато парламентът избере наследник на Готабая Раджапакса, чийто мандат изтича през 2024 г. 

Председателят на парламента Махинда Япа Абейвардана обеща бърз и прозрачен политически процес, който трябва да приключи в рамките на една седмица.

Новият президент може да назначи нов министър-председател, който след това ще трябва да бъде одобрен от парламента.

Генералният секретар на парламента Дамика Дасанаяке каза по време на краткото днешно заседание, че номинациите за избор на нов президент ще бъдат обявени във вторник и ако кандидатите са повече от един, депутатите ще гласуват в сряда.

Дасанаяке прочете пред депутатите и писмото, с което Готабая обявява оставката си. В него досегашният лидер казва, че се оттегля след настоятелни искания на народа на Шри Ланка и на ръководителите на политическите партии. Той посочва, че икономическата криза е била надвиснала още с встъпването му в длъжност през 2019 г. и се е задълбочила заради честите локдауни по време на пандемията от коронавирус.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още