Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

2,928 млрд. лв. са се натрупали в „Сребърния фонд“ до края на януари

Трансферираните средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 5,74 млн. лв.

2,928 млрд. лв. са се натрупали в „Сребърния фонд“ до края на януари

Снимка: Архив Ройтерс

Общият паричен ресурс, наличен в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по известен като „Сребърния фонд“, е в размер на 2,928 млрд. лв.

Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,922 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. 

Трансферираните през януари средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 5,74 млн. лв. Общо за цялата 2018 г. трансферът е над 136,5 млн. лв. при 128 млн. лв. за 2017 г., става ясно още от данните. 

Още по темата

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система ще се управляват все така консервативно, както и към момента. Както и предшествениците си, финансовият министър Владислав Горанов прецени през в началото на октомври (когато документът бе приет), че това е най-безопасната стратегия.

Все пак има вратичка и стратегията може да се променя и ежегодно, ако се наложи.

Освен това настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да „се подкрепят“ с допълнителни източници, но към момента няма движение в тази посока.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
преди 2 месеца
ше мине другаря Костов и ше ги цуне кат миналия Сребърен фонд дет заминааа пенсиите нна ората .....
2
 
6
 
2
преди 2 месеца
Умно, няма по-сигурна инвестиция от депозит в банка, и баба ми си държи парите в банка, може и нея за министър на финансите или поне в управителния съвет да я изберат някой ден.
8
 
16
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Парите са на влог с лихва в БНБ ? Ами БНБ какво ги прави ? Просто ги държи и печата допълнителни пари за лихвата или ги инвестира, ама ако ги инвестира значи ги рискува, а тя е държавна институция, а министъра който отново представлава държавата каза че не му се рискувало ? Някой може ли да обясни как протича процеса

Още от Бюджет и финанси
Разпродадените имоти от частни съдебни изпълнители намаляват с 24%