IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Не отлагайте актуализацията на бюджета

Ако това не се случи, мярката 60/40 след 1 октомври няма да може да бъде продължена. Не е ясно и дали ще могат да се пренасочат средства за заплати

12:14 | 12.08.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Служебният финансов министър Асен Василев призова Народното събрание час по-скоро да сформира Комисия по бюджет и финанси и да включи в програмата си актуализацията на бюджета. Ако това не се случи, мярката 60/40 след 1 октомври няма да може да бъде продължена, предупреди той и увери, че пари за избори ще има, но средствата за бизнеса са под въпрос.

„Евентуално ще можем да продължим с 50-те лева за пенсионерите“, каза Василев.

По думите му държавата има пари, но без санкция на парламента те няма как да бъдат насочени към хората, които имат нужда от тях.

„Така от септември може да спре мярката 60/40 за бизнеса, а след това да се наложи орязване на социалните мерки и на заплатите във важни сектори като полицията и затворите“, каза министърът

Той отчете, че приходната част на бюджета се движи изключително добре, което се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация в страната и отчасти на по-добрата събираемост.

„Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи над това, което е заложено в Закона за бюджета“, каза Василев на брифинг след правителственото заседание.

Финансовият министър подчерта, че тези разчети са при прогнозирана тежка коронакриза, а ако такава няма, е възможно допълнителните приходи дори да бъдат повече от 2 млрд. лв.

От думите му стана ясно още, че и при най-благоприятен сценарий няма как при фиксирани разходни пера тези средства да отидат за нуждаещите се сектори без актуализация на бюджета.

„Дори да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване", обясни Асен Василев.

Той посочи, че за COVID мерки и избори са били заложени от ГЕРБ 1,196 млрд. лева, кат вече са похарчени 1,094 млрд. лева над тази сума. „Тепърва ни чакат още избори и още поне една вълна на коронавируса. До момента тези разходи са били посрещани с вътрешни преструктурирания, но за момента е разчетено всичко това да работи без проблем до края на август, след това септември е под въпрос, като за октомври ще могат да се покрият някои пера, но без помощта за бизнеса. Възможно е да се наложи активирането на буфера от 398 млн. лв., който ще удари по парите за издръжка и заплати в силовите министерства“, каза Василев.

Investor.bg припомня, че според одобрения от правителството в края на юли оперативен план за борба с пандемията, заложеният 5% буфер по бюджетите на всички бюджетни организации възлиза на близо 578 млн. лв. С решения на кабинета от тези пари вече са похарчени 179 млн. лв. за здравния сектор, а останалите налични средства с в размер на  398 млн. лв., за които спомена и Асен Василев.

Той дори намекна, че през октомври може да спре и плащането на 50-те лева за пенсионерите, а през ноември актуализацията на бюджета е неизбежна.

Проблемът с актуализацията на бюджета е сериозен, тъй като е много малко вероятно партиите да постигнат съгласие по така предложената от служебния кабинет промяна в разчетите. Вероятно основният казус, по който ще се спори, е моделът на увеличение на пенсиите.

Още през юли Фискланият съвет публикува свое становище, според което не е добре да се извършва пенсионна реформа през актуализация на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
сигурно йе така !... за това говори от над месец, а Парламент имаме от около две-три седмици... и то такъв дето е ясно че нема да го подкрепи по лични причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Нещо ти се е объркала хронологията :) Тоя първо написа бюджета , па после укна да натиска да го подкрепят . Не стъклената топка му е счупена ами у главата му нещо е строшено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
и достатъчно случаи на ваксинирани наново разболели се. не се притеснявайте, квото и да се случва накрая всички ще умрем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
potten
преди 2 години
Какви помощи и какви мерки, след като вече имаме достатъчно ваксини за да не се притесняваме от вируса? Който не иска да се ваксинира да си го отнася, останалите не сме длъжни да му наливаме едни пари помощи. В началото беше нужно, сега вече даже е вредно да имаме мерки като 60/40 и 80/20. Не може на фирмите да се помага с години, а на обикновените граждани - физически лица само да се дава кредитна ваканция и то за 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Опита ама у Парламента немаше никой, а стъклената му топка беше счупена и незнаеше кои ще влезнат... малшанс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Това е един много добър контра-въпрос :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Помощи за корона - само за кастрирани... опс ваксинирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Тоя ***, като прави бюджета опитали да синхронизира мненията си с политическите партии от чиито подкрепа зависи приемането му ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Всичко върви от хубаво по-хубаво, приходната се преизпълнява - но пари все така няма, даже и ще се орязват ;) Много успешен министър - фалитар, няма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още