IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН преустанови протестите до изпълнение на договореното с кабинета

Учените ще настояват за още пари, за да развиват науката

14:56 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Извънредното Общо събрание на Българската академия на науките (БАН) гласува декларация, че ще преустанови протестните действия, предвидени за януари, но научната общност си запазва правото да ги възобнови, ако договореното с правителството не се изпълни.

Това обяви пред БТА проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на академията.

Учените ще свалят черните знамена от фасадата на академията и протестните надписи, които излизат на черен фон на сайтовете на институтите.

“На днешното заседание информирахме учените за всичко постигнато в преговорите с правителството, като цяло преобладаващото мнение беше, че това е сериозен напредък, каза проф. Славчева. – И те го свързват не толкова, и не само с 15 милиона лева, които ще дойдат към бюджетната субсидия на БАН, а и с разговорите, които имахме по някои въпроси, свързани с науката в страната, каза проф. Славчева.

Ръководството на Общото събрание е запознало детайлно останалите учени за разговорите с правителството, свързани с докторантските стипендии, с фонда "Научни изследвания", със средствата за Националната пътна карта, както и за младежките програми и за националните програми с обществено значение.

По думите ѝ учените оценяват тази част от преговорите като равна по тежест на тази за предоставянето на 15 млн. лева.

“Предвидената бюджетна субсидия за БАН за 2018 г. беше 83 млн. лева, а с обявените преди дни допълнителни 15 млн. лева ще стане 98 млн. лева, информира проф. Славчева. – Това беше препоръчано като субсидия и от Съвета на настоятелите на БАН, а ние искахме 38 млн. лева допълнително за 2018 г.”

Председателят на Общото събрание на БАН пресметна, че тези 38 млн. лева ще са достатъчни, за да се изравнят заплатите на учените от академията със съответните категории в някои висши училища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още