IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България падна до най-ниското си ниво от 2008 г.

През 2017 г. средномесечното равнище на безработицата е било 7,2%, показват данни на Агенцията по заетостта

16:36 | 15.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Средномесечното равнище на безработицата през 2017 г. е 7,2%, като това е най-ниската стойност за последните девет години. За последно безработицата е била по-ниска през 2008 г. За сравнение, през 2016 г. средномесечното равнище на безработицата е било 8,7%, пресметнаха в Агенцията по заетостта.

Статистиката показва, че през декември 2017 г. равнището на регистрираната безработица е 7,1%. В сравнение със същия месец на 2016 г. нивото ѝ се понижава с 0,9 процентни пункта. Спрямо предходния месец ноември се отчита нарастване на безработицата от 0,2 пр.п., съобщиха още от агенцията.

В края на миналия месец в бюрата по труда са били регистрирани 232 066 безработни, като на годишна база броят им се е понижил с близо 29 хил. души, или с 11,1%.

Новорегистрираните безработни през декември са 26 348 души. От тях 583 са били неактивни – не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. Броят на активираните от медиаторите и техните партньори безработни от началото на годината достига 12 146 души.

Предоставяните услуги в бюрата по труда са насочени както към безработните, така и към заети, учащи и пенсионери. През месеца като търсещи работа са се регистрирали общо 486 заети, учащи и пенсионери, с което броят им от началото на годината вече е 5 432, отчитат във ведомството.

Месечните данни показват, че на работа през декември са постъпили 12 681 души, като значителен е делът на устроените в реалната икономика – 90,7% от общо постъпилите на работа.

В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през миналия месец в субсидирана заетост са включени общо 1 173 души, от които 1 053 - по схеми на ОП  “Развитие на човешките ресурси“, 68 по мерки и 52 по други програми.

В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна сила Агенцията по заетостта реализира обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда.

Включените безработни в обучение през декември са 72 души, а завършилите са 230. В проведените мероприятия за професионално ориентиране и активиране са участвали 10 010 безработни.

На първичния пазар са заявени 7 674 работни места, като над 2/3 от тях са заявени от частния сектор (75,1%). Най-много свободни работни места на първичния пазар в бюрата по труда са обявени преработващата промишленост (2 513), търговията (1 196), хотелиерството и ресторантьорството (646), административните и спомагателните дейности (515), държавното управление (512), образованието (395), транспорта, складирането и пощите (306) и други.

Най-търсените професии по заявените работни места в бюрата по труда през декември са в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи и т.н.), квалифицираните работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродните на тях.

В бюрата по труда отчитат, че недостигат продавачите, операторите на стационарни машини и съоръжения, работниците в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорта, работниците по събиране на отпадъци и сродни на тях, преподавателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Статистика-стъкмистика"! Ама няма нищо верно в изнесените данни! Работещите в т.н. сив сектор отчетени ли са? Колко са "гасербайтерите" в София? Кой задръства улиците с автомобили от Дупница, Перник, Смолян... все черноработници, без осигуровки, договори, просто временно препитание. Те в кой списък са ? Всеки трети в работоспособна възраст е без работа. Вижте в 10 часа, потокът от блуждаещи и кажете колко реално работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ако емигрира още половин милион , напрао удряме Германия у земята !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още