Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Още по темата

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (100)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10    
1
 
1
 
100
SSIW до: george_tn
преди 5 години
Няма профилна снимка
П.П. Мерси за препратките по-долу в постовете ти, има неща, които са ми мн.интересни ;)))
1
 
2
 
99
SSIW до: SSIW
преди 5 години
Няма профилна снимка
Това което е непознаваемо от човешкия разсъдък, не е задължително да бъде недостъпно по други "канали" (човек има сетива, чийто потенциал е неизползван) и да, то е „не разумно”, защото е недостъпно по „канала” на човешкия разум (познавателния апарат на човека се състои от: сетивност, разсъдък и разум ). Обективността изисква, както да признаем границите пред човешкия разсъдък, така и да признаем потенциала на другите човешки сетива, да носят различна по естеството си информация , която да прави по-пълно възприятието и разбирането ни за вселената, която ни заобикаля(познанието, в по-широкия му смисъл има и трансцендентална компонента).
1
 
0
 
98
SSIW до: george_tn
преди 5 години
Няма профилна снимка
Да, религията и религиозната институция в исторически план е била използвана само и единствено като манипулативно оръдие. Човек, може да бъде манипулиран със всякакъв идеологически инструмент (религия, наука и социални теории), като манипулацията зависи от наличието на манипулатор и обект поддаващ се на определено, конкретно манипулативно въздействие (т.е. познание при обекта на манипулация, което се намира на такова ниво на развитието си, при което не е в състояние да идентифицира манипулативното въздействие), това обаче въобще не касае въпроса, за това има или няма, висше рационално начало във вселената .
1
 
0
 
97
george_tn до: george_tn
преди 5 години
Няма профилна снимка
...мошенниците виреят, когато масата вярва в доброто и предопределеността. Хората са нещастни когато имат нереални очаквания. Всичко това произтича от "духовните учения" независимо какви са те "бели" или "черни", универсални или мисионерски, инро или екстро теологични, уич "НЛП"-та, "да забогатеем като искаме силно", "медицината е всесилна" "кафето е полезно" и т.н. психо-патерици, чиято главна цел е зомбиране с цел изгода.
2
 
2
 
96
george_tn до: george_tn
преди 5 години
Няма профилна снимка
...А най голямата вреда пораждаща концепцията за бог е идеята за естествено "равенство". Тя се поражда от това че всички сме специални щом сме родени, че не сме плод на природна случайност, че имаме равен старт и оцеляването ни и живота ни не са низ от случайности. Равенството създава нещастни индивиди, поради нереалистични очаквания понеже случайността чрез бог е сведена до минимум. Пример - ето аз колко съм умен, а тези простите са постигнали повече от мен, а не - тези са прости но късметлии, трябва и аз да направя нещо друго понеже сега случайно няма нужда от тези ми способности. Или пък... имам лъскава кола, защото съм я заслужил...,а не защото... случайно успях да накарам другите да работят за мен, за което съм им благодарен.
   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10    

Още от Бюджет и финанси
Платежният излишък на България през януари се сви до 161,8 млн. евро