IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половината от българите смятат 2017 г. за добра година за България

53% от сънародниците ни ще отделят до 150 лева за посрещането на предстоящите коледни и новогодишни празници

13:37 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо половината от българите (47%) смятат, че 2017 г. е добра година за България, 58% са на мнение, че отминаващата година е била добра за тях в личен план.

Това показва проучване на изследователски център „Тренд“, посветено на предстоящите коледни и новогодишни празници. Анкетата с 1003 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“ е направена между 1 и 10 декември, обясниха от центъра.

Според социолозите доминират положителните оценки на българите за изтичащата 2017 година.

 89% ще празнуват Коледа, сред тези които казват, че няма да празнуват са основно представители на религиозните малцинства, посочват анкетираните.

За 30% от хората Коледа е по-важен празник от Нова година, но близо половината (47%) смятат, че двата празника са еднакво важни.

78% спазват традициите на Бъдни вечер, но само 12% спазват коледните пости, като сред тях преобладават хората над 60 години.

70% от българите ще купуват подаръци за предстоящите празници, като за целта най-голям процент (33%) от хората ще отделят до 50 лева.

Само 1% от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 84% ще бъдат в населеното място, в което живеят.
12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (64%) ще празнуват вкъщи.

7% от българите ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 3% в заведение в друг град в България. Общо 2% ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.

Малко над половината (53%) от всички български граждани ще отделят до 150 лева за посрещането на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Здравето е най-често посочваното пожелание от българите за предстоящата година, следвано от парите и късмета.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още