Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Борисов предлага свикване на Велико Народно събрание

От ГЕРБ предлагат двойно намаляване на броя депутати до 120, прекратяване на Висшия съдебен съвет, петгодишен мандат за главния прокурор

Борисов предлага свикване на Велико Народно събрание

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След продължаващите повече от месец протести в цялата страна и дори чужбина с искане за оставката му и тази на главния прокурор Иван Гешев премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Той направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената прессулжба.

Според премиера Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. "Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно", пояснява премиерът в изявление и обръщение до българския народ. 

"Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение", казва премиерът в своето обръщение на фона на продължаващите над месец протести в цялата страна с искането за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Според Конституцията решението за избор на Велико Народно събрание се взима с мнозинство две трети от общия брой на народните представители - 160. Управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", разполагат общо със 116 гласа, което означава, че ще е нужна подкрепа и от останалите парламентарни групи.

Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

Според Борисов необходимостта от нова Конституция на страната е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговори на нагласите и очакванията на българските граждани, ГЕРБ предлага проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие.

"Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата", казва Борисов.

Какви са предложенията на ГЕРБ в конкретика:

• Броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120;
 
• При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280;
 
• Прекратяване на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга. 

• В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите да се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
 
• Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години;
 
• Да се ограничат  правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;
 
• Към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората да се състои от главен инспектор и петима инспектори;

• Въвеждане на института на индивидуалната конституционна жалба;
 
• Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи;
 
• Народното събрание да може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор;

"Това са неща, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите-анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на Главния прокурор", твърди Борисов в обръщението си.

"За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 10 години хората ни гласуваха доверието си. Не веднъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха. И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството", заключава още премиерът.

В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, премиерът ще се оттегли от поста на министър-председател в същия ден.

гледано: 5058   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
6 гласа

Всичко по темата за политическата криза четете тук!

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (81)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9    
1
 
1
 
81
Mechkata до: abdul
преди 1 месец
Нищо не ти е ясно значи ;)
2
 
1
 
80
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
... отказвам се, акъл е... не мога да ти го набия!
4
 
3
 
79
Dr. Vatnikov до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ох, горкия, и защо реши, че главния прокурор ще съди? Май хич не ти е ясно как работи системата.

Главния прокурор е една от най-важните роли в държавата. Трябва да е независим от друга власт и защитен.
Както и съдиите.
4
 
5
 
78
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз смятам Борисов иска да се оттегли като остави след себе си във власта пълна каша. В народното събрание да се карат за нова конституция. Съда и прокуратурата ще се променят/реформират което няма да им позволят да работят пълноценно в близките години.
Докато се резнесе пушилката и някой се сети да каже дай да видим кой и колко открадна при ББ той ще е изнесъл и изпрал каквото има и ще си живее старините в топла Испания при Симеон.
На времете е имало такава морска тактика. Като усетят че губят сражението корабите пускат димна завеса и се оттеглят в неизвестна посока.
2
 
4
 
77
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Извинявай, че пиша по политически теми ( нали ме обвини в платени коментари и ти казах, че спирам, за да не ти преча). Може ли само да ми кажеш, в коя личност или партия виждат алтернативата - не се заяждам, просто ми е интересно какво ти е мнението и намерението за изборите. Мерси.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си