Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Данъците върху доходите от чужбина вече се представят в годишната декларация

Досега дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше на тримесечие

Данъците върху доходите от чужбина вече се представят в годишната декларация

Снимка: Архив Ройтерс

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите, припомнят от Националната агенция по приходите (НАП).

През тази година крайният срок за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 година, е 30 април 2018 година.

Още по темата

Досега дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Отделно от това, получените през годината доходи се декларираха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите (по чл. 50 от ЗДДФЛ) за годината на придобиването им.

С промени от началото на 2017 година доходите от чужбина и дължимият за тях окончателен данък вече се декларират само в годишната декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8 към декларацията.

Новият ред за деклариране и внасяне на окончателния данък, дължим от местни физически лица, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина:

- дивиденти;

- ликвидационни дялове;

- лихви по банкови сметки;

- доходи от доброволно осигуряване и застраховане (по реда на чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ);

- доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества (по глава деветнадесета, раздел ІІ от Закона за корпоративното подоходно облагане), които се облагат с окончателен данък.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите