Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Данъчната тежест няма да се променя до края на мандата*

Неочаквано бизнесът и синдикатите подкрепиха предложенията на кабинета за промени в данъчните закони в рамките на Тристранния съвет

Горанов: Данъчната тежест няма да се променя до края на мандата*

Снимка: БТА

Данъчната тежест няма да се променя до края на този мандат. Това обяви категорично финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод предстоящите промени в данъчните закони. 

След заседанието вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че измененията в данъчното законодателство са подкрепени от работодателите и синдикатите. Струва си да отбележим, че подобно единодушие по промените в данъчните закони не се е случвало от години. Очаква се до сряда текстовете от Закона за корпоративното подоходно облагане, където са описани всички корекции, да бъдат внесени за обсъждане и в Народното събрание. „Заседанието протече делово и в един дух на разбирателство, като всички подкрепиха предложенията", каза Валери Симеонов пред журналисти. 

Още по темата

Новостите в данъчните разпоредби за следващата година включват промени в данъчното облагане на имоти и автомобили, като се очаква налогът за старите коли да се повиши. По-конкретно от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%. От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Реформа ще има и при облагането на имотите, които некоректно са декларирани от собствениците си като единствено и основно жилище. Финансовото министерство предлага и нов режим за облагане на контролираните чуждестранните дружества с цел данък печалба да се плаща в страната, в която компанията извършва своята дейност, а не в юрисдикция с по-ниски ставки. 

Промените предвиждат отпадане на служебните бележки при подаване на декларациите за доходите на физическите лица, както и налогът за гражданите да се изчислява до кръгла сума, без стотинки, както е в момента. 

Въпреки спорните моменти и неяснотите около облагането на старите автомобили, както и някои невралгични точки от формулирането на такаса смет, бизнесът се изказа позитивно за предстоящите промени. 

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, който на днешното заседание бе избран за заместник-председател на НСТС, беше впечатлен от единодушието по време на съвета. 

„Постигнахме съгласие, защото всички ние видяхме смисъл от тези промени. Тук не трябва да забравяме и европейските директиви. Това е стъпка към осветляване на бизнес средата. Така работодателите ще могат да мислят как да плащат по-високи заплати на работниците си и синдикатите ще са доволни. Със сигурност не всичко е розово, но ще продължаваме да работим", каза той.

Синдикатите пък обявиха промените като „необходими и наложителни“. 

Работодателите настояват за по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия, като лично Валери Симеонов се ангажира да задвижи процедурата по внасяне на промени в Закона за счетоводството, които според сметки на фирмите ще спести разходи за 13 млн. лв. „Одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите, не толкова на фиска, защото фискът има други инструментариуми за контрол и надзор върху дейността на данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат“, обясни финансовият министър Владислав Горанов. 

Според БСК задължителното одитиране засяга 6 хил. малки и средни фирми с годишен оборот от 4 млн. лв. Радосвет Радев обясни, че съгласно директиви на ЕС прагът може да бъде вдигнат до 8 млн. лв. 

Традиционно синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост. 

*Обновена към 14 ч. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

5
 
2
 
5
преди 4 месеца
Повече данъци = повече държава. В България се преразпределят 35% от БВП, а в западните страни по 50-55% от БВП. Нагло е поведението на работодатели, които плащат по 10% данък, а искат държавата да им произведе кадри. А смешното е, че като по чудо държавните университети бълват кадри. И българските бизнесмени какво казват - хм.. ма то 2000лв са много пари...
1
 
11
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Кажете нещо за готвенитепромени на ЗДДС и ДДС-то върху ваучерите за манджа. Каква ще е процедурата, веднъж ваучерите ще се облагат с ДДС и после ДДС пак ще се плаща от при покупките на храна ли?
1
 
5
 
3
ert
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Българи - Юнаци !!!
21
 
7
 
2
s3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Добри са ни данъците, едни от най-ниските в Европа. Добре е че имаме Горанов за да не позволява промени и да знаем, че каквото е било преди 10 или 20г. същото ще е и след още 20г. и няма да има промени.
8
 
7
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Или казано по друг начин беднте ще продължат да плащат като попове, а богатите ще си живеят.
А какво се говори за ДДС-то за ваучерите?
"Фниасновото меиитснтрсво иска да нватраои с ДДС и вуаерчите за хнара
https://www.segabg.com/node/25044
© Segabg.com 2018"

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете избра мениджър за инвестиции във високотехнологични компании